Електронне провадження у кримінальному процесі: Малюська назвав важливість законопроекту

18:41, 16 апреля 2021
Парламентський комітет підтримав законопроект щодо електронного провадження у кримінальному процесі.
Електронне провадження у кримінальному процесі: Малюська назвав важливість законопроекту
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної політики підтримав рішення щодо запровадження інформаційно-телекомунікаційної системи досудового розслідування – проект Закону № 5246 та рекомендував його до ухвалення за основу та в цілому, передає офіційний сайт Мін’юсту.

Практично в усіх сферах функціонування державних органів давно застосовується електронний документообіг. Одним з «динозаврів», які залишилися, є кримінальний процес, який все ще повністю оформлюється на папері. Кримінальні провадження у папері – це не тільки незручно та неекологічно. Це і величезне коло для зловживань – про «війни» між окремими судами та органами досудового розслідування з приводу того, хто кому має передати матеріали справи, в Україні чув, напевно, кожен. Це і витрата часу прокурорів, слідчих та працівників органів дізнання на приймання та передачу справ, а також на очікування у чергах та приймальнях. Це і зловживання з наданням/отриманням матеріалів провадження для ознайомлення», – повідомив Міністр юстиції України Денис Малюська.

За його словами, виправити усе це можна за допомогою системи сучасного електронного кримінального провадження, запровадження якої і передбачає законопроект № 5246. Користувачами цієї інформаційно-телекомунікаційної системи досудового розслідування (з різнорівневими правами доступу) будуть як правоохоронці, так і сторона обвинувачення та захисту.

«Ця система вирішить одразу кілька завдань у кримінальному процесі. З одного боку – прибере спори між захистом і обвинуваченням щодо того, що захист ознайомлювали з одними матеріалами, а до суду передали інші або якась частина матеріалів з’явилася чи зникла. З другого боку, простіше буде ознайомлюватися із матеріалами – їх можна буде просто завантажити на носій і працювати у зручному місці у зручний час. Запровадження такої системи також прибере значний масив спорів щодо того, у кого знаходяться матеріали кримінального провадження і хто, власне, повинен здійснювати досудове розслідування. Це також зніме величезну тяганину з передачею справ від одного органу до іншого», – зазначив Денис Малюська.

Положеннями проекту Закону «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо запровадження інформаційно-телекомунікаційної системи досудового розслідування», зокрема, визначається:

  • функціональне призначення інформаційно-телекомунікаційної системи досудового розслідування;
  • рівність правового статусу паперових та електронних документів у кримінальному процесі;
  • надання доступу до матеріалів, які зберігаються в інформаційно-телекомунікаційній системі досудового розслідування, учасникам кримінального провадження;
  • можливість інтеграції інформаційно-телекомунікаційної системи досудового розслідування з іншими інформаційними системами, зокрема з Єдиним реєстром досудових розслідувань та автоматизованою системою документообігу суду.

«Отже, запровадження інформаційно-телекомунікаційної системи досудового розслідування дозволить мінімізувати та, як наслідок, повністю відмовитись у майбутньому від паперового провадження у кримінальному процесі. Більше того, ця ініціатива (за умови підтримки її парламентом) практично ані дня не залишатиметься просто на папері. Система електронного кримінального провадження уже майже готова для застосування у кримінальних провадженнях, що перебувають у НАБУ, САП та ВАКС, і очікує лише на законодавче врегулювання для початку роботи», – додав Міністр юстиції.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що на засіданні комітету Верховної Ради з питань правоохоронної політики 14 квітня народним депутатам серед іншого належало розглянути президентський законопроект № 5246 про запровадження інформаційно-телекомунікаційної системи досудового розслідування. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей