Рада прийняла Закон щодо загальних засад надання населенню культурних послуг

13:28, 29 апреля 2021
Закон спрямований на створення правових підстав для формування ефективної системи гарантування дотримання культурних прав та потреб населення (незалежно від місця проживання та соціального статусу) щодо отримання якісних і доступних культурних послуг.
Рада прийняла Закон щодо загальних засад надання населенню культурних послуг
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У четвер, 29 квітня, Верховна Рада прийняла Закон «Про внесення змін до Закону України «Про культуру» щодо загальних засад надання населенню культурних послуг».

Законом передбачено гарантії від необґрунтованого закриття закладів культури в умовах адміністративно-територіальної реформи. Зокрема, базову мережу закладів культури доповнено закладами освіти сфери культури, якими є мистецькі школи, мистецькі ліцеї, мистецькі коледжі, заклади вищої мистецької освіти.

Законом запроваджується моніторинг реалізації державної політики у сфері культури - система регулярного спостереження, оцінки і прогнозу динаміки кількісних і якісних змін стану сфери культури. Моніторинг має стати ефективним інструментом Міністерства культури та інформаційної політики для аналізу та удосконалення державної політики у сфері культури.

Законом визначаються терміни «центр культурних послуг» та «культурна послуга». Згідно із законом «центром культурних послуг є багатофункціональний заклад культури, що має зручне розташування для відвідування жителями територіальної громади/суміжних територіальних громад, забезпечений кваліфікованими кадрами, має сучасну матеріально-технічну базу та спроможний забезпечувати надання комплексу культурних послуг, консультаційної, інформаційної, допомоги, доступ до користування приміщеннями та обладнанням для творчості, неформального навчання та спілкування жителів територіальної громади з урахуванням чисельності, вікового, статевого, національного, соціального, галузевого складу населення». «Культурною послугою є дії фізичних та/або юридичних осіб, які провадять культурну діяльність, спрямовані на задоволення культурних, інтелектуальних потреб людини, забезпечення творчого, духовного розвитку особистості, що мають визначену вартість та споживаються в процесі надання (виконання) цих дій.

Законом також вводиться поняття базового набору культурних послуг, запроваджуються методики обрахунку його собівартості, що у майбутньому має стати підґрунтям для запровадження у законодавстві культурної субвенції.

Проект Закону зареєстровано за №4318.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що у селищних старост можуть з'явитися ефективні функції.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде