Реформа прокуратури в Україні: Рада Європи надала експертну оцінку двох законопроектів

12:07, 10 июня 2021
Експертні коментарі надали до проектів законів України щодо завершення перехідного періоду реформи прокуратури, запровадженої в 2019 році (№5157 та №5158).
Реформа прокуратури в Україні: Рада Європи надала експертну оцінку двох законопроектів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Відповідно до запиту Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності, Рада Європи підготувала експертні коментарі до проекту закону № 5157 «Про внесення змін до розділу II «Прикінцеві і перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури» щодо окремих аспектів дії перехідних положень та проекту закону № 5158 «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення добору та підготовки прокурорів». Про це повідомляє офіційний сайт Офісу Ради Європи в Україні.

«Обидва законопроєкти стосуються завершення перехідного періоду реформи прокуратури, запровадженої в 2019 році Законом України № 113-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури» (Закон 113-IX).

Проєкт закону №5157, серед іншого, розширює атестацію прокурорів за межі перехідного періоду, встановленого законом № 113-IX (дія якого завершується 1 вересня 2021 р.), і надає Генеральному прокурору повноваження скликати Всеукраїнську конференцію прокурорів для відновлення діяльності органів прокурорського самоврядування, яка була припинена законом № 113-IX. Проєкт закону №5158 надає можливість молодим випускникам юридичних факультетів працювати у прокуратурі, шляхом усунення дворічного досвіду роботи у галузі права як обов’язокової вимоги під час добору прокурорів місцевого рівня.. Проєкт закону також відновлює кваліфікаційно-дисциплінарну комісію як дисциплінарний орган.

Експертні думки щодо цих двох законопроєктів висловили доктор Лорена Бахмайєр, професорка права Мадридського університету Комплутенсе, з подальшими коментарями пана Джеймса Гамільтона, колишнього керівника прокуратури Ірландії, екс-президента Міжнародної асоціації прокурорів та члена Венеціанської комісії від Ірландії. Під час доопрацювання коментарів експертів були проведені консультації з представниками Комітету з питань правоохоронної діяльності та Офісу Генерального прокурора.

Загалом, проєкти законів №5158 та №5157 заслуговують на позитивну оцінку, оскільки покликані усунути недоліки, виявлені при впровадженні системи набору прокурорів, та допоможуть уникнути проблемної ситуації з правовим та інституційним розривом після припинення дії закону № 113-IX у вересні 2021 року.

Рада Європи вітає розгляд Комітетом з питань правоохоронної діяльності відповідних експертних коментарів. З огляду на їх подальший розгляд у парламенті, очікується, що ці напрацювання сприятимуть вдосконаленню законопроєктів. Рада Європи продовжує заохочувати національні органи влади знаходити рішення для збереження та зміцнення досягнень у реформуванні прокуратури», — йдеться у повідомленні.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Комітет рекомендує Раді розширити перелік прокурорів, що мають проходити атестацію.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду