Рада ухвалила зміни до земельного законодавства на період воєнного стану

15:48, 13 мая 2022
Закон покликаний спростити передання в оренду земельних ділянок державної та комунальної власності.
Рада ухвалила зміни до земельного законодавства на період воєнного стану
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада України ухвалила в другому читанні та в цілому закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей регулювання земельних відносин в умовах воєнного стану (№7289). Про це повідомляється на сайті ВРУ.

Закон покликаний спростити передання в оренду земельних ділянок державної та комунальної власності — насамперед розміщення виробничих потужностей підприємств, переміщених (евакуйованих) із зони бойових дій, об'єктів критичної інфраструктури та розміщення об’єктів для тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб.

Так, документ спрямований на те, щоб забезпечити оперативне розміщення виробничих потужностей підприємств, які переміщені (евакуйовані) з зони бойових дій – без проведення земельних торгів із жорсткими обмеженнями умов оренди. Такі підприємства будуть визначені спільним рішенням двох ОВА (обласна військова адміністрація) – тієї, звідки переміщуються (евакуюються) виробничі потужності та тієї, куди вони переїжджають.

Процес розміщення таких виробничих потужностей, а також будівництво річкових портів (терміналів), залізничних логістичних центрів (виробничо-перевантажувальних комплексів) відбуватиметься без розроблення документації з землеустрою, затвердженої містобудівної документації та без супутніх витрат – достатньо мотивованого висновку уповноваженого органу містобудування та архітектури сільської селищної або міської ради. При цьому для таких цілей заборонено використовувати будь-які природоохоронні території, землі історико-культурного призначення, а також порушувати обмеження у використанні земель.

Виконавчі органи сільських, селищних, міських рад стають уповноваженими надавати в постійне користування земельні ділянки комунальної власності з метою розміщення об’єктів для тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб.

Крім того, вводяться спеціальні правила реєстрації, якщо потрібно встановити чи змінити  цільове призначення земельних ділянок. Відповідні зміни вноситимуть районні військові адміністрації у Книзі реєстрації землеволодінь і землекористувань в умовах воєнного стану.

Мінагрополітики за необхідності надаватиме усереднені показники НГО земель на одиницю площі. Також міністерство отримало право призупиняти та відновлювати роботу Державного земельного кадастру, орієнтуючись на питання безпеки, а також встановлювати обмеження щодо повноважень державних кадастрових реєстраторів.

Документом передбачено можливість передавати в оренду земельні ділянки, що переходять до комунальної власності територіальних громад, без державної реєстрації права комунальної власності такі земельні ділянки, оскільки сьогодні таку реєстрацію зробити неможливо через тимчасове призупинення роботи Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Державного земельного кадастру.

Закон також створив правові передумови для складання документації із землеустрою, топографо-геодезичних і картографічних робіт, оцінки майна, експертної грошової оцінки земельних ділянок, якщо це критично для функціонування земельно-майнових відносин.

Раніше ми детально писали про цей законопроект.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді