КСУ надасть висновок щодо умов прийняття до житлово-будівельного кооперативу

15:05, 24 января 2019
На думку 49 народних депутатів положення ч. 2 ст. 135 Житлового кодексу не відповідають Основному Закону.
КСУ надасть висновок щодо умов прийняття до житлово-будівельного кооперативу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У четвер, 24 січня, о 10.00 Велика палата Конституційного Суду України на пленарному засіданні у формі письмового провадження розпочала розгляд справи за конституційним поданням 49 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень частини другої статті 135 Житлового кодексу Української РСР від 30 червня 1983 року № 5464-Х. Про це повідомляє прес-служба КСУ.

Відповідно до частини другої статті 135, до членів житлово-будівельного кооперативу приймаються громадяни, які постійно проживають у даному населеному пункті (якщо інше не встановлене законодавством Союзу РСР і Української РСР) і перебувають на обліку бажаючих вступити до житлово-будівельного кооперативу та внесені до єдиного державного реєстру громадян, які потребують поліпшення житлових умов або користуються правом позачергового прийому до членів кооперативу, а також громадяни, зазначені в частині першій статті 143, частині другій статті 145 і частині першій статті 146 Житлового кодексу Української РСР.

Умова про постійне проживання у даному населеному пункті та перебуванні на кооперативному обліку не поширюється на осіб, які вступають до членів кооперативу у зв'язку із обміном (у тому числі міжміським) житлового приміщення, що займається ними в будинку державного або громадського житлового фонду або в будинку іншого ЖБК на житлове приміщення в будинку даного кооперативу.

До кооперативу приймаються члени сім'ї члена кооперативу, що помер або вибув з нього з інших причин, чи переселився в іншу квартиру в будинку того ж кооперативу. У випадку поділу квартири між членом кооперативу та його колишнім подружжям приймається в члени кооперативу один із колишнього подружжя члена кооперативу.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Конституційний суд України надасть свій висновок щодо норм закону, які передбачають сплату внеску при відкритті виконавчого провадження. Державний виконавець відмовив скаржниці у відкритті виконавчого провадження через несплату авансового внеску.

Також ми повідомляли, що КСУ розгляне положення Кримінального процесуального кодексу, які забороняють оскаржувати рішення суду про надання дозволу на затриманняСкаржником у справі виступає колишній голова Вищого господарського суду України.

Ще раніше стало відомо, що Велика палата КСУ дасть висновок щодо окремих положень КПК, які стосуються права на оскарження рішення суду першої інстанції. Скаржник просить визнати неконституційними положення ст. 392 КПК, що стають на заваді оскарження деяких судових ухвал.

 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва