Порядок оскарження рішення суду першої інстанції: КСУ почне розгляд справи

14:23, 21 января 2019
Скаржник просить визнати неконституційними положення ст. 392 КПК, що стають на заваді оскарження деяких судових ухвал.
Порядок оскарження рішення суду першої інстанції: КСУ почне розгляд справи
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У вівторок, 22 січня, о 10.30 Велика палата Конституційного Суду України у формі письмового провадження розпочне розгляд справи за конституційною скаргою Віктора Миколайовича Глущенка щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень частини другої статті 392 Кримінального процесуального кодексу України (далі — Кодекс).

Оспорювані положення Кодексу передбачають, що ухвали, постановлені під час судового провадження в суді першої інстанції до ухвалення судових рішень, передбачених частиною першою цієї статті, окремому оскарженню не підлягають, крім випадків, визначених Кодексом. Заперечення проти таких ухвал можуть бути включені до апеляційної скарги на судове рішення, передбачене частиною першою цієї статті.

На думку автора клопотання, застосування частини другої статті 392 Кодексу судами позбавило його можливості оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції про продовження строку тримання під вартою, що призвело до порушення принципу верховенства права, конституційного права на свободу та особисту недоторканність, права на захист у суді своїх порушених прав, права на апеляційний перегляд справи щодо міри запобіжного заходу, передбачених статтями 8, 29, 55, пунктом 8 частини другої статті 129 Конституції України.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Велика Палата Верховного Суду роз’яснила правову позицію щодо затримання і обшуку поза межами кримінального провадження. Велика Палата визначила юрисдикцію справ щодо оскарження дій працівників Прикордонної служби.

Також ми повідомляли, що Верховний Суд дав роз’яснення щодо того, за яких умов презумпція невинуватості вважається порушеною у судовому рішенні. У своїй постанові Верховний Суд послався на практику Європейського суду з прав людини.

Ще раніше Верховний Суд ухвалив постанову щодо оскарження вироку відповідно до угоди про визнання винуватості. Колегія суддів Першої палати розглянула касаційну скаргу прокурора на ухвалу апеляційного суду.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді