Пенсія в Україні: чому виплати можуть зменшитись

15:56, 8 января 2020
Українцям потрібно знати деякі нюанси.
Пенсія в Україні: чому виплати можуть зменшитись
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Якщо український пенсіонер працює, це впливає на його право на доплати, надбавки, підвищення, а також перерахунки пенсії в разі зміни прожиткового мінімуму. Тому пенсія пенсіонера, що працює або здійснює підприємницьку діяльність, буде іншою. Про це пише газета «Пенсійний кур’єр» №01 (867).

«Зокрема, у разі працевлаштування пенсіонера перерахунок з урахуванням нового прожиткового мінімуму для обчислення мінімального розміру або доплати законодавством не передбачено. Такий перерахунок здійснюється автоматично за даними пенсійної справи, у якій інформація щодо працевлаштування з’являється, якщо особа повідомляє про це. Може утворитися переплата пенсійних коштів. Надбавку пенсіонерам, що не працюють і мають на своєму утриманні дітей до 18 років, також не виплачують у разі працевлаштування. Буває й так, що після працевлаштування пенсіонера виплата пенсії йому взагалі має припинитися. Приміром, так відбувається в разі працевлаштування до досягнення пенсійного віку жінок, які скористалися правом дострокового виходу на пенсію після досягнення 55-річного віку зі зменшенням її розміру. Припиняється також виплата одержувачу пенсії за вислугу років, якщо він іде працювати за тією спеціальністю, що дає право на призначення пенсії за вислугу років.

Під час призначення (перерахунку) пенсії пенсіонеру під особистий підпис повідомляють про його обов’язок у разі працевлаштування надати дані про це до органів Пенсійного фонду. Таке саме попередження міститься в пенсійному посвідченні. Якщо пенсіонер не повідомить про такі зміни, Фонду стане про них відомо, оскільки систематично здійснюється звіряння даних з державними реєстрами загальнообов’язкового державного соціального страхування, юридичних і фізичних осіб — підприємців і виявляється факт працевлаштування. Однак на дату звіряння вже обчислюється сума надміру виплачених пенсійних коштів. Отже, якщо після працевлаштування пенсіонер не повідомив про це управління Пенсійного фонду і внаслідок цього утворилася переплата пенсійних сум, управління Пенсійного фонду на підставі статті 50 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» має право ухвалити рішення про утримання з пенсії сум переплати в межах 20% від пенсії (щомісяця). Суми пенсій, виплачені надміру внаслідок зловживань з боку пенсіонера або подання страхувальником недостовірних даних (а в цьому випадку неповідомлення про працевлаштування вважають зловживанням), пенсіонер може повернути добровільно.

Для запобігання переплатам пенсій у зв'язку з працевлаштуванням обов’язково треба своєчасно повідомляти про це управління Пенсійного фонду за місцем проживання», — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, хто має право виходити на пенсію достроково.

Також писали про електронне пенсійне посвідчення: чим вигідне і як його отримати.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва