Суддя висловив сумнів у здатності правоохоронців захистити Феміду

12:42, 23 ноября 2018
Напад на суддю Святошинського райсуду Сергія Дячука кваліфікували як хуліганство.
Суддя висловив сумнів у здатності правоохоронців захистити Феміду
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Суддя Святошинського районного суду міста Києва Сергій Дячук повідомив Вищу раду правосуддя про напад на нього, який він пов’язує зі своєю професійною діяльністю.

Згаданий суддя відомий громадськості тим, що під його головуванням відбувається розгляд справи щодо вбивств на Майдані 18-20 лютого 2014 року. У цьому кримінальному провадженні — 157 потерпілих та більше 500 свідків, а на лаві підсудних — п'ятеро екс-службовців «Беркуту».

Інцидент, про який йдеться у заяві, стався ще 14 вересня. Того вечора С.Дячук зробив зауваження охоронцеві паркувального майданчика Василю Кононенку, що розпалив багаття зі сміття поблизу житлових будинків та припаркованих автомобілів. Чоловік відмовився загасити вогонь, тому С.Дячуку довелося зробити це самому.

«На цьому інцидент було б вичерпано. Однак я зазнав нападу з використанням металевої палиці з боку В.Кононенка, який з образами та погрозами розправою почав висувати до мене різні претензії як до судді, а саме: спочатку загального характеру (на кшталт, всі судді негідники, і я такий самий «злодюга»; потім конкретніше — у тому, що я причетний до захоплень обєктів підприємництва, мовляв, є цьому докази, а тому він знищить мою суддівську карєру; нарешті — у причетності до квартирних махінацій, нібито я судовими рішеннями незаконно позбавляю людей житла, а квартири привласнюю разом зі спільниками», — йдеться у повідомленні судді до ВРП.

Внаслідок конфлікту С.Дячук зазнав тілесних ушкоджень, проте сам фізичного опору нападникові не чинив. Як він сам пояснює — аби не дати йому можливості викривити обставини подій.

Також С.Дячук додав, що про намір дискредитувати його як суддю та перешкодити йому у виконанні службових обов’язків свідчить послідовність дій В.Кононенка та поступова зміна риторики: спочатку той погрожував судді, потім почав поширювати про нього неправдиву інформацію, а після того пов’язав конфлікт, що відбувся між ним та С.Дячуком, із подіями на Майдані та особистим ставленням судді до них.

«Якби це був побутовий конфлікт, він висловлював би претензії з приводу багаття, але він висував претензії до мене як до судді», — додав С.Дячук.

За заявою судді дані про вчинене правопорушення були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань з кваліфікацією за ч.4 ст.296 КК (Хуліганство з обтяжуючими обставинами). Згодом правоохоронці встановили особу підозрюваного та затримали його.

«17 вересня у приміщенні Соломянського суду міста Києва В.Кононенко після обрання судом запобіжного заходу публічно, у присутності журналістів, висунув до мене зустрічні звинувачення та поширив щодо мене недостовірну негативну інформацію, повязану з подіями Революції гідності. Він звинуватив мене у нападі на нього як на учасника цієї революції і у звязку з його участю в ній, з цитуванням нібито з мого боку висловів, які, очевидно, образили б учасників тих подій. До того ж, зі слів підозрюваного, він також брав участь у цій революції саме задля того, щоб унеможливити здійснення правосуддя конкретно мною як суддею», — зауважив С.Дячук.

Суддя також звернувся із заявою про вчинення щодо нього злочину, передбаченого ст.377 КК (Погроза або насильство щодо судді), проте про хід досудового слідства у відповідному провадженні йому досі нічого не відомо.

«Заслуговує на увагу і питання фаховості органу досудового розслідування, який напад на суддю у звязку з його діяльністю, повязаною з правосуддям, кваліфікував як буденне побутове хуліганство, ігноруючи показання з цього приводу потерпілого, скарги з мого боку, системні заяви обвинуваченого про його намір розправитися із суддею. При цьому моїми правами як потерпілого явно нехтують», — заявив С.Дячук.

За його словами, повідомленням від 9 листопада 2018 року, яке тільки 12 листопада надійшло до точки видачі, прокурор проінформував С.Дячука про завершення досудового розслідування і роз’яснив право до 9 (!) листопада 2018 року ознайомитися зі справою. 

«Вочевидь, зроблено все, щоб я не зміг реалізувати таке своє право. Рух справи за ч.2 ст.377 КК мені взагалі невідомий. Такий підхід дивує і ставить під сумнів здатність правоохоронної системи забезпечити правовий захист суддів від втручання в їх діяльність», — підкреслив суддя.

Раніше «Судово-юридична газета» також повідомляла, що 5 жовтня у Шевченківському райсуді столиці судді, представники органів судового самоврядування, правоохоронці та народні депутати в ході спільної наради обговорили питання суддівської безпеки. «Сьогодні ми пожинаємо плоди зневажливого ставлення до суддів, яке культивувалось багато років. Напад на суддів – це злочин проти держави», — заявив тоді голова Ради суддів України Олег Ткачук.

Автор: Ольга Туева
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді