Заборона торгівлі землею сільгосппризначення: в Раді зареєстровано законопроект

14:02, 5 декабря 2018
Продаж найважливішого ресурсу України завдасть суттєвого удару вітчизняній економіці.
Заборона торгівлі землею сільгосппризначення: в Раді зареєстровано законопроект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

1 січня 2019 року спливає строк дії мораторію на купівлю-продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності. І це, на думку народних депутатів, несе в собі ризики негативного впливу на соціально-економічний стан українського села, продовольчу безпеку держави та перспективи швидкого росту української економіки за рахунок ефективного планування розвитку агропромислового комплексу України.

«Торгівля землею сільськогосподарського призначення — це пряма загроза її відчуження на користь олігархічного або іноземного капіталу та перетворення України на сировинну колонію, а українців — на безхатченків. Бо майже усі ті, хто працює сьогодні на землі, купити її не зможуть. Продаж найважливішого ресурсу України матиме як кінцевий наслідок втрату державного суверенітету, колосальних стратегічних перспектив України як глобального лідера, завдасть суттєвого удару вітчизняній економіці», — зазначається у пояснювальній записці до проекту Закону України "Про заборону торгівлі землею сільськогосподарського призначення" №9364 від 4 грудня 2018 року.

Народні депутати Юрій Левченко, Андрій Іллєнко, Олег Осуховський, Михайло Головко та Олександр Марченко пропонують заборонити купівлю-продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення та земельних часток (паїв). Виняток становитиме лише відчуження земельної ділянки на користь держави в особі спеціально уповноваженого органу в порядку та на умовах, визначених законом.

Крім того, законопроект передбачає, що громадяни України можуть мати у власності земельні ділянки сільськогосподарського призначення, які набуті ними у законний спосіб під час розпаювання або у порядку спадкування за законом.

Набуття земельної ділянки сільськогосподарського призначення у порядку спадкування за заповітом допускається у випадках, якщо спадкоємцями є члени сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення — батьки, подружжя чи діти.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Міністерство агрополітики та Держгеокадастр мають до кінця року подати законопроект, який дозволить скасувати мораторій на продаж землі.

У свою чергу, Європейський суд з прав людини у рішенні по справі «Зеленчук і Цицюра проти України» вказав, що повний мораторій на продаж землі порушує права людини.

Крім того, Конституційний Суд України перевіряє на відповідність Основному Закону норму законопроекту, що визначає фермерське господарство є основою аграрного устрою України.

А суддя Денис Баронін систематизував постанови Великої Палати Верховного Суду, зокрема у справах, що стосуються земельних правовідносин.

Автор: Ольга Туева
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва