За яких умов рекомендація ВККС про переведення судді може бути оскаржена

11:20, 14 февраля 2019
Велика Палата ВС вказала, коли у особи з’являється можливість звернення до суду із відповідною скаргою.
За яких умов рекомендація ВККС про переведення судді може бути оскаржена
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У серпні 2018 року суддя Верховного Суду України звернулася до Касаційного адміністративного суду з позовом, у якому просила визнати протиправним та скасувати рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України про рекомендування її для переведення на посаду судді Апеляційного суду Київської області.

Однак КАС ВС відмовив у відкритті провадження, зазначивши, що цей позов не належить розглядати за правилами адміністративного судочинства. Відповідну ухвалу позивач оскаржив до Великої Палати Верховного Суду.

Дослідивши доводи апеляційної скарги та надані на противагу їм аргументи ВККС, Велика Палата дійшла наступних висновків.

«Рішення ВККС щодо надання рекомендацій може бути оскаржене, але за обов'язкової умови, — тоді, коли Вищою радою правосуддя буде ухвалене рішення за відповідною рекомендацією.

Встановлення законом такої умови не обмежує право особи на оскарження цього рішення до адміністративного суду, однак запроваджує можливість звернення до суду за захистом своїх прав, коли рішення Комісії із рекомендацією буде актуалізоване через рішення органу, який за результатами його розгляду ухвалить відповідне рішення», — йдеться у постанові ВП ВС від 6 лютого 2019 року.

Таким чином, Велика Палата залишила апеляційну скаргу без задоволення, а рішення КАС ВС — без змін.

Зазначимо, що 29 листопада 2018 року Вища рада правосуддя залишила без розгляду рекомендацію ВККС щодо переведення О.Кривенди у зв’язку із ліквідацією Апеляційного суду Київської області. При цьому і сам суддя ВСУ виступав проти переведення в будь-який суд нижчої інстанції.

 

 

Автор: Ольга Туева
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду