Внесено новий законопроект щодо процедури доступу до адвокатської діяльності

15:15, 17 апреля 2019
У ВР планують звільнити юристів з 5-річним стажем від проходження адвокатського стажування.
Внесено новий законопроект щодо процедури доступу до адвокатської діяльності
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

11 квітня народний депутат Юрієй Бублик подав на розгляд до Верховної Ради проект закону №10220 про внесення змін до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» щодо доступу до адвокатської діяльності.

На думку автора законопроекту, мета даного законопроекту — якісно удосконалити норми законодавства України про адвокатуру та адвокатську діяльність, якими регламентовано процедури та особливості набуття статусу адвоката.

Для досягнення цієї мети Ю. Бублик пропонує внести зміни до частини ст.ст. 6, 7, 8, 9,  10, 48, 52 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

Зокрема запропоновано:

- внести зміни до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», тобто закріпити положення, що під вищою юридичною освітою у контексті статті 6 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» слід розуміти другий (магістерський) рівень вищої юридичної освіти, отриманий в Україні, а також вищу юридичну освіту відповідного рівня, здобуту в іноземних державах та визнану в Україні в установленому законом порядку;

- закріпити вичерпний перелік підстав для відмови у допуску до складання кваліфікаційного іспиту;

- проведення кваліфікаційного іспиту передбачається шляхом проходження анонімного тестування, яке повинна організувати Вища кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури, а сприяти — кваліфікаційно-дисциплінарні комісії регіонів;

- звільнити від проходження стажування не лише осіб, які мають стаж роботи помічника адвоката не менше одного року за останні два роки, а й осіб, які мають п’ятирічний стаж роботи в галузі права;

- встановити певні кваліфікаційні вимоги до Голови ради адвокатів в регіонах, а саме — безперервний стаж адвокатської діяльності 10 років.

- зробити Вищу кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури більш незалежною, передбачивши її підконтрольність і підзвітність виключно з’їзду адвокатів України, а не Раді адвокатів України.

На думку автора, прийняття цього законопроекту сприятиме формуванню високопрофесійної та відповідальної адвокатської спільноти шляхом забезпечення прозорості, об’єктивності та неупередженості на всіх етапах доступу до адвокатської діяльності, що в свою чергу забезпечить високий рівень професійності при наданні правничої допомоги та матиме позитивний вплив на якість та ефективність здійснення правосуддя в цілому.

Нагадаємо, також «Судово-юридична газета» публікувала матеріал щодо адвокатської монополії на представництво в судах.

Також ми оприлюднили роз’яснення ВС щодо належних та достатніх підстав для здійснення представництва інтересів.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва