Як скоро депутати ухвалять Закон про адміністративну процедуру

09:00, 14 мая 2019
«Прийняття Закону «Про адміністративну процедуру» не повинно стати популістським рішенням»: у Раді обговорили майбутнє законопроекту.
Як скоро депутати ухвалять Закон про адміністративну процедуру
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

13 травня у Комітеті з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради відбувся круглий стіл з обговорення проекту закону №9456 «Про адміністративну процедуру» за участю народних депутатів, суддів, європейських партнерів, представників Кабміну і громадськості.

Під час обговорення відбулася дискусія щодо висновку Головного науково-експертного управління апарату Верховної Ради. Представники ГНЕУ наголосили на актуальності цілої низки концептуальних зауважень, зокрема:

  • надзвичайно широке коло відносин, на регулювання яких спрямований даний законопроект, та їх суб’єктний склад;
  • запропоновані у проекті правила процедури є надзвичайно подібними до правил судочинства;
  • введення до адміністративного провадження інституту «осіб, які сприяють розгляду адміністративної справи» (свідки, експерти, спеціалісти, перекладачі), надання їм прав та обов’язків за аналогією з судовим процесом (цивільним, кримінальним, адміністративним).

Численні зауваження змістовного та редакційного характеру викликають конкретні положення проекту. Зокрема:

  • незрозуміло прописані питання, пов’язані з адміністративним актом;
  • є недоліки техніко-юридичного, стилістичного, лексичного характеру.

Також у своєму висновку ГНЕУ підкреслює, що багато положень проекту є досить спірними або викладені невдало, потребують уваги та докладного обговорення у зв’язку з їх прогнозованим кардинальним впливом на стосунки між органами публічної влади та іншими суб’єктами суспільних відносин.

Виклавши всі означені зауваження, ГНЕУ дійшло висновку, що поданий проект не може бути підтриманий у запропонованому вигляді.

У Мін’юсті ж вважають, що прийняття законопроекту у першому читані саме парламентом VIII скликання є просто необхідним, адже на процес його розгляду вже пішло чимало часу. Так, перший заступник міністра юстиції України Олена Сукманова підкреслила унікальність цього проекту. Під час свого виступу вона відзначила, що «цей законопроект вперше в історії України встановлює принципи адміністративного провадження й регулює процедуру вирішення публічно-правових спорів позасудовим шляхом. А загалом цей проект не стільки про адміністративні процедури, скільки про повагу до людини, її честі та гідності, бо його головна мета — забезпечити максимальний рівень реалізації прав громадянина під час розгляду його скарги або претензії».

Але представники юридичної спільноти наголосили, що законопроект є досить незрозумілим, і це може в майбутньому спричинити неабиякі труднощі для подальшого його практичного застосування. Проект має ще чимало прогалин і проблем, та й загалом надто непростий для розуміння.

Проте народні обранці налаштовані більш оптимістично і вважають, що законопроект повинен бути прийнятий у першому читанні.

Зокрема, голова підкомітету з питань адміністративних послуг, державних символів та нагород народний депутат Олександр Дехтярчук розповів «Судово-юридичній газеті», які перспективи вбачає у прийнятті законопроекту №9456: «Звісно, сьогодні, окрім юридичної дискусії, хотілося б отримати все ж і практичну дискусію на місцях. На жаль, до розробки законопроекту були мало долучені профільні асоціації, зокрема органів місцевого самоврядування, ОТГ тощо. Це є обов’язковим, адже законопроект приймається не для його авторів, а для того, щоб з ним можна було плідно працювати в подальшому. У більшості країн існує практика застосування подібних правил. І я вважаю, що в Україні теж потрібно врегулювати саме поняття адміністративної процедури, роботи чиновників, відповіді на звернення громадян тощо. Я переконаний, що це потрібно робити. Інше питання, щоб ми зараз не ускладнили життя дійсно порядного українського чиновника.

Великим позитивним моментом є те, що у випадках прийняття масштабних рішень, які стосуються багатьох громадян та мають можливі корупційні ризики, законопроект дуже якісно врегульовує всі питання. Без участі громадськості таке рішення просто не зможе бути прийняте.

Швидше за все, законопроект (який, до речі, вже 4 рази вносився на розгляд Верховної Ради і не був розглянутий) все ж вдасться розглянути у першому читанні. Комітет сформує робочу групу, і ми максимально будемо залучати фахівців з регіонів. Я впевнений, це допоможе уникнути усіх проблемних факторів, що можуть ускладнити життя не лише чиновникам, а й простим громадянам.

Великою проблемою зараз є українська практика парламентаризму, коли приймаються закони, що містять популістські елементи. Багато ще чого потрібно зробити як українському суспільству, так і законодавцям для уникнення довгих процедур та якісної роботи на користь громадян».

Раніше суддя Касаційного адміністративного суду в складі Верховного Суду доктор юридичних наук, професор кафедри адміністративного права Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимир Бевзенко розповів «Право ТВ» про основні подробиці проекту закону «Про адміністративну процедуру».  

Нагадаємо, ми також публікували інформацію про розгляд нового законопроекту щодо захисту інтелектуальної власності.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді