Депутати пропонують внести зміни щодо підсудності адміністративних справ

12:00, 14 мая 2019
Народний депутат вніс законопроект для захисту прав учасників адміністративного провадження.
Депутати пропонують внести зміни щодо підсудності адміністративних справ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

13 травня народний депутат Валерій Писаренко вніс на розгляд до Верховної Ради проект закону №10282 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підсудності окремих категорій адміністративних справ.

На думку автора проекту, необхідність його прийняття зумовлена потребою удосконалення чинного процесуального законодавства України, яка у великій кількості адміністративних справ повністю позбавляє їх учасників права на касаційне оскарження судових рішень.

Справи, у яких оскаржуються акти, дії чи бездіяльність Президента України, Верховної Ради України, Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів, розглядаються у першій інстанції Касаційним адміністративним судом у складі Верховного Суду, а апеляційною інстанцією у таких справах є Велика Палата Верховного Суду. Можливості касаційного оскарження судових рішень у цих справах не передбачено. У випадку ж оскарження рішень Вищої ради правосуддя, ухвалених за результатами розгляду скарг на рішення її дисциплінарної палати, єдиною судовою інстанцією для оскарження є Велика Палата Верховного Суду без можливості апеляційного чи касаційного перегляду її рішень.

Такий стан правового регулювання призводить до позбавлення громадян України доступу до правосуддя, складовими якого є можливість апеляційного та касаційного оскарження судових рішень.

На думку суб’єкта права законодавчої ініціативи, у відповідній категорії адміністративних справ відсутні легітимні підстави, які дозволяли б повне та безумовне обмеження права на оскарження судових рішень у касаційному порядку, а у окремих випадках навіть в апеляційному порядку.

Законопроектом пропонується внести зміни до Кодексу адміністративного судочинства України, а також окремих законів України та змінити існуючу підсудність адміністративних справ, які стосуються оскарження актів, дій чи бездіяльності Президента України, Верховної Ради України, Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів. Передбачається, що такі категорії адміністративних справ, які на сьогодні розглядаються у першій та апеляційній інстанціях виключно Верховним Судом, розглядатимуться у першій інстанції окружним адміністративним судом, територіальна юрисдикція якого поширюється на місто Київ. Такі зміни дозволять поширити на відповідні адміністративні справи загальний порядок оскарження судових рішень, який включатиме апеляційний та касаційний перегляд.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» публікувала інформацію про позови, які не підлягають судовому розгляду.

Також ми писали про те, які протоколи не оскаржуються окремо від постанови суду.

 

 

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва