ДСА оприлюднила основні заходи і цифри стосовно Вищого антикорсуду

18:13, 17 мая 2019
На утримання Вищого антикорупційного суду у 2019 році Кабмін виділив 318,1 млн гривень.
ДСА оприлюднила основні заходи і цифри стосовно Вищого антикорсуду
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Державна судова адміністрація оприлюднила деяку інформацію щодо першочергових заходів з організаційного, кадрового і фінансового забезпечення діяльності Вищого антикорупційного суду у 2019 році.

За словами в.о. начальника юридичного управління ДСА Тетяни Опанасюк, Вищий антикорупційний суд є незалежним у своїй діяльності. Згідно ст. 148 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», ВАКС, як і будь-який вищий спеціалізований суд, також виконує функції головного розпорядника коштів Державного бюджету України щодо фінансового забезпечення своєї діяльності. Проте поки не сформовано апарат суду, певними питаннями становлення опікується Державна судова адміністрація.

Зокрема, 22 лютого 2019 року ВАКС був зареєстрований у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. 12 березня 2019 року ДСА затвердила тимчасову структуру і штатний розклад ВАКС у складі 39 суддів (з них 12 суддів Апеляційної палати) та 91 працівника апарату суду. В органах Державної казначейської служби відкриті рахунки ВАКС.

Розпочався процес переведення та призначення в штат ВАКС працівників апарату. Частину службовців не будуть обирати шляхом конкурсу, а переведуть з рівноцінних посад інституцій, які ліквідуються,  Верховного Суду України, деяких апеляційних судів, а також з підрозділів Державної судової адміністрації.

Ще наприкінці листопада 2018 року Кабінет міністрів України прийняв рішення про передачу тимчасово до сфери управління ДСА приміщень по вул. Преображенській, 5/2 та М. Кривоноса, 2-А у Києві з метою подальшого розміщення там Апеляційної палати та судових палат Вищого антикорупційного суду. Як зазначила Т. Опанасюк, приміщення передані у незадовільному стані і потребують приведення їх у відповідність до державних будівельних норм. Поки вестимуться ремонти, ДСА шукала тимчасові варіанти приміщень, які вже можна використовувати. Зупинилися на приміщеннях, у яких працював Печерський районний суд Києва  корпусах по вул. Хрещатик, 42-А і пров. Хрестовий, 4. «Ці варіанти, на жаль, теж не досконалі. Є проблеми з розміщенням усіх суддів та працівників апарату, але на сьогодні це єдиний реальний варіант»,  пояснює Т. Опанасюк.

На 2019 рік ДСА планувала бюджетних призначень на діяльність Вищого антикорупційного суду і Апеляційної палати ВАКС у розмірі 364,4 млн грн. Кабмін погодив виділити тільки 318,1 млн грн.

Протягом року кількість працівників апарату ВАКС збільшать до 189 чоловік, а АП ВАКС  до 84 чоловік. На більшість посад оголошені конкурси. 17 травня вже оприлюднений переможець конкурсу на посаду голови апарату Вищого антикорупційного суду. Ним став Богдан Крикливенко  екс-голова секретаріату уповноваженого ВРУ з прав людини, експерт «Українського інституту з прав людини».

Визначений розмір середньої суддівської винагороди та зарплати працівників апарату суду. Для суддів він складатиме 164,3 тис. грн, а для працівників апарату  52,7 тис. грн. Структура суддівської винагороди виглядатиме наступним чином: посадовий оклад судді (76 840 грн), доплати за вислугу років, доступ до держтаємниці, науковий ступінь (68 195 грн) і регіональний коефіцієнт 1,25 (19 210 грн).

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» проводила текстову трансляцію присяги суддів Вищого антикорупційного суду.

Крім того, голова САП Назар Холодницький зробив заяву щодо присяги суддів антикорупційного суду.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва