Мирові судді: світовий досвід та перспективи в Україні

16:45, 22 июля 2019
Як скоро команда Президента впровадить свою передвиборчу обіцянку та яку модель інституту мирових суддів буде взято за основу.
Мирові судді: світовий досвід та перспективи в Україні
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Риторика щодо впровадження в Україні інституту мирових суддів лунає вже давно. Адже через перенавантаження судової системи чимала кількість справ у першій інстанції розглядається роками з порушенням усіх можливих процесуальних строків. На думку фахівців, саме мирові судді могли б взяти на себе майже третину цивільних і кримінальних справ, чим суттєво б покращили ситуацію. Неодноразово про мирових суддів у своїй передвиборчій кампанії говорив Президент Володимир Зеленський, а також цей пункт є і у програмі партії «Слуга народу».

Світовий досвід

Наразі у світовій практиці виділяється декілька  варіантів устрою інституту мирових суддів. По-перше, це так звані громадські мирові судді. Їх обирає місцева рада, а працюють безплатно. Вирішують такі судді спори щодо місцевих нормативних актів та займаються примиренням сторін.

В країнах Європи мировий суд є частиною державної судової системи, а судді призначаються органами місцевого самоврядування, як правило, на певний проміжок часу.

Часто мирові судді виступають саме альтернативою розв’язання спорів. При цьому інститут мирових суддів є ланкою, що не залежить від держави та суміжної державної судової системи. Такі судді, як правило, займаються сімейними спорами та  справами про дрібні адміністративні правопорушення.

У світовій практиці основні відмінності інституту мирових суддів полягають саме у переліку підсудних справ. У різних країнах такі справи можуть бути як цивільними, так і кримінальними.

Найширша юрисдикція у мирових суддів — це справи про малозначні злочини та цивільні справи з невеликою сумою позову. Так, наприклад, в Іспанії мирові судді розглядають абсолютно різні дрібні справи, тоді як у Сирії це справи виключно комерційні. В багатьох країнах Європи, а також в Мексиці, Kанаді, США та Австралії мирові судді займаються борговими та сімейними спорами. В Ізраїлі до того ж розглядаються ще й справи про порушення правил дорожнього руху, а в Новій Зеландії видають ордери на арешт і обшук.

Головна мета бельгійських мирових суддів — примирити сторони, а в Люксембурзі вони накладають арешт на майно та розглядають справи щодо захисту інтересів незахищених категорій населення.

В багатьох країнах мирові судді мають взагалі досить звужені повноваження і розглядають тільки окремі види цивільних справ. Так, в Бразилії це сімейні справи, в Італії — справи, що стосуються автомобілів, в Уругваї — питання користування майном, спори щодо договорів оренди тощо.  

Відрізняється також і порядок обрання та звільнення мирових суддів. Так, в деяких штатах США та деяких країнах Латинської Америки суддів обирає населення. В Австралії їх довічно призначають відповідні органи виконавчої влади, а в Kанаді — влада провінцій. У деяких країнах такі судді призначаються посадовою особою одноосібно або ж колегією Верховного суду.

Щодо звільнення з посад, то у більшості країн це відбувається шляхом прийняття відповідного рішення парламентом. Проте, зокрема у Люксембурзі, звільнити мирового суддю можливо лише за вироком суду.

Щодо кваліфікаційних вимог до претендента при призначенні на посаду, то тут є два варіанти: або ж мирові судді не мають юридичної освіти і працюють безплатно, або ж вони є професійними досвідченими суддями.

Майбутнє інституту мирових суддів в Україні

Безумовно, впровадження повноцінно функціонуючого інституту мирових суддів в Україні розвантажить місцеві суди. Як наслідок, зробить правосуддя більш доступним для громадян та у перспективі збільшить рівень довіри населення до судової системи в цілому.

Проте серед юридичної спільноти неодноразово лунали й негативні зауваження. Зокрема, правники наголошують на ймовірні проблеми добору на посади мирових суддів і як наслідок — призначення некомпетентних та недоброчесних суддів. Також існує ризик супротиву органів державної влади у сприянні запровадження такого інституту.

Проте, враховуючи передвиборчі обіцянки Володимира Зеленського та попередні результати виборів до Верховної Ради, за якими президентська партія отримує більшість голосів, можна з впевненістю сказати, що інституту мирових суддів в Україні все ж таки бути. Коли та як саме він формуватиметься, яку модель буде обрано за основу, стане зрозуміло в перші місяці роботи оновленого парламенту.

Про законодавче підґрунтя  майбутнього функціонування такого інституту наразі не йдеться. Але, виходячи знову ж таки з обіцянок Президента, можна припустити, що мирові судді обиратимуться в Україні за аналогією з США та Бразилією, а саме — населенням округу, де вони  працюватимуть.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета»  публікувала  порівняльну таблицю ймовірних змін до КПК.

Також ми писали, що у Зеленського розповіли, коли відбудеться перше засідання оновленого парламенту.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва