Тільки фракція «Слуга народу» зможе самостійно вносити постанови про скасування рішень ВР: суть законопроекту

12:00, 5 сентября 2019
Наразі таке право має кожен народний депутат індивідуально.
Тільки фракція «Слуга народу» зможе самостійно вносити постанови про скасування рішень ВР: суть законопроекту
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

29 серпня група народних депутатів (Фролов П., Монастирський Д., Совгиря О. та ін.) подала на розгляд до парламенту №1043 про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо протидії зловживанням прав народних депутатів у ході законодавчої процедури.

На думку народних депутатів від ПП «Слуга народу», сьогодні порядок прийняття законів в Україні є недосконалим. Законодавство розвивається доволі хаотично, залежно від політичної кон’юнктури, є значною мірою невпорядкованим, суперечливим, складним і подекуди непридатним для реалізації. Спостерігається ігнорування правил законодавчої техніки при прийнятті законів, порушення принципу розподілу влади, інших демократичних принципів. Внаслідок цього суттєво знижується ефективність регулювання суспільних відносин.

Розробленим законопроектом пропонується, що не менш як одна третина від конституційного складу народних депутатів, Президент України або Кабінет міністрів України можуть внести проект постанови Верховної Ради про скасування рішення Верховної Ради про прийняття закону, постанови чи іншого акта Верховної Ради в цілому. Тоді як чинний Регламент таке право надає кожному депутату індивідуально. Таким чином, виходить, що внести проект про скасування рішення парламенту самостійно не зможе жодна депутатська фракція, окрім «СН».

І тільки за процедурними рішеннями Верховної Ради може бути проведено обговорення врахованої головним комітетом пропозиції, поправки з наступним голосуванням щодо її прийняття, виключення в цілому чи її частини.

У такому ж порядку може бути порушено питання про розгляд пропозиції, поправки до відповідного тексту статті законопроекту, прийнятого в першому читанні, але відсутньої у запропонованій головним комітетом редакції та проведено обговорення відхилених головним комітетом пропозицій, поправок, що стосуються цих статей.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» вже публікувала висновок експертів щодо законопроекту Зеленського про НАЗК.

Також ми писали, що правоохоронний комітет ВР призначив голів підкомітетів.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки