Зміни до КПК: депутати пропонують вдосконалити порядок зміни обвинувачення в суді

11:30, 25 сентября 2019
Прокурор у цьому випадку має письмово повідомляти суд та учасників провадження про нові обставини кримінального правопорушення.
Зміни до КПК: депутати пропонують вдосконалити порядок зміни обвинувачення в суді
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

20 вересня група народних депутатів (Дирдін М.Є., Копитін І.В., Фріс І.П.та ін.) подала на розгляд до Верховної Ради проект закону №2165  про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо удосконалення порядку зміни обвинувачення в суді.

Частина 1 та 2 статті 337 цього Кодексу визначає, що судовий розгляд проводиться лише стосовно особи, якій висунуте обвинувачення, і лише в межах висунутого обвинувачення відповідно до обвинувального акта, крім випадків, передбачених цією статтею.

Під час судового розгляду прокурор може змінити обвинувачення, висунути додаткове обвинувачення, відмовитися від підтримання державного обвинувачення, розпочати провадження щодо юридичної особи.

Правова конструкція частини 1 статті 338 Кримінального процесуального кодексу України чітко встановлює, що прокурор має право змінити правову кваліфікацію та/або обсяг обвинувачення лише за наявності обов’язкової умови, якщо під час судового розгляду встановлені нові фактичні обставини кримінального правопорушення, у вчиненні якого обвинувачується особа.

Тобто, якщо під час судового розгляду не встановлені нові фактичні обставини кримінального правопорушення, у вчиненні якого обвинувачується особа, то і змінювати правову кваліфікацію та/або обсяг обвинувачення прокурор не має право.

Автори законопроекту зазначають: як показує судова практика, прокурор, коли бачить, що справа з його боку програшна, заявляє клопотання про зміну обвинувачення у суді, проте не вказує, які саме нові фактичні обставини кримінального правопорушення, у вчиненні якого обвинувачується особа, були здобуті під час судового розгляду.

Прийняття законопроекту про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо удосконалення порядку зміни обвинувачення в суді наддасть, на думку нардепів, змогу врегулювати на законотворчому рівні це питання.

Законопроектом пропонується внести зміни до ст. 338 Кримінального процесуального кодексу України та зобов’язати прокурора письмово повідомляти суд та учасників провадження, які саме нові фактичні обставини кримінального правопорушення, у вчиненні якого обвинувачується особа, були встановлені під час судового розгляду, а також те, що буде встановлений конкретний часовий проміжок протягом якого прокурор повинен буде подати до суду змінений обвинувальний акт.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета»  повідомляла, що голову САП будуть обирати виключно міжнародні експерти.

Також ми писали, що «Прозорро.Продажі» готові до продажу майна банкрутів та землі.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду