Відбудуться парламентські слухання щодо безпеки журналістів: що вимагають учасники

14:00, 25 октября 2019
Безпека журналістів: від судів та ВРП хочуть відкритого розгляду справ, їх окремий облік та щоквартальну звітність.
Відбудуться парламентські слухання щодо безпеки журналістів: що вимагають учасники
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Перешкоджання професійній діяльності журналістів і працівників ЗМІ залишається однією з головних загроз для свободи засобів масової інформації та вільної роботи журналістів. Тенденції останніх років, які спостерігаються в Україні, а це збільшення кількості нападів на журналістів, фізичного насильства щодо працівників мас-медіа, низка резонансних вбивств журналістів та не зовсім адекватна реакція правоохоронних органів на факти насильства щодо журналістів, нерозкриті вбивства журналістів викликають закономірну тривогу і справедливе обурення в суспільстві та занепокоєння вітчизняних і міжнародних інституцій, які відстежують ситуацію з дотриманням прав людини, забезпеченням фундаментального права на свободу слова в Україні.

Саме тому Верховна Рада ухвалила постанову «Про проведення парламентських слухань на тему: «Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми і шляхи їх вирішення» 6 листопада 2019 року».

Постанову підтримали 335 народних депутатів.

Як зазначається у пояснювальній записці, парламентські слухання на тему: «Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми і шляхи їх вирішення» планується провести за участю народних депутатів України, представників Кабміну, Міністерства культури молоді і спорту, Міністерства внутрішніх справ, Державного комітету телебачення і радіомовлення, Генеральної прокуратури, представників органів місцевого самоврядування, медійної індустрії, громадянського суспільства, Національної спілки журналістів України.

Ініціатори слухань передбачають, що їх проведення сприятиме об’єктивному оцінюванню стану справ і викликів, пов’язаних із забезпеченням свободи слова, безпечних умов праці журналістів, виконанню зобов’язань Україною в рамках Угоди про асоціацію з Європейським союзом у царині свободи слова та напрацюванню ефективних механізмів формування і реалізації державної інформаційної політики в Україні та вирішення проблем безпеки діяльності працівників засобів масової інформації", — йдеться у пояснювальній записці до постанови.

Національна спілка журналістів України вже опублікувала проект власних Рекомендацій до цих парламентських слухань.

Згідно із зазначеним проектом, парламентським слуханням пропонується констатувати:

  • Високий рівень фізичної агресії в суспільстві до журналістів;
  • Упродовж 2018 року слідчими Національної поліції України було розпочато досудове розслідування 258 кримінальних проваджень за злочинами, пов’язаними з перешкоджанням законній професійній журналістській діяльності. Але до суду було передано всього 26 справ. Ще 243 кримінальних провадження щодо тиску чи побиття працівників засобів масової інформації були закриті. Аналогічна ситуація спостерігається і нинішнього року;
  • Лише поодинокі розслідування злочинів проти журналістів потрапляють до суду. Однак суди призначають кривдникам журналістів смішні покарання – мізерні штрафи, або взагалі звільняють від відповідальності.
  • Кожні 4–5 днів в Україні щонайменше один журналіст зазнає нападу або фізичної агресії, а 9 з 10 зареєстрованих у поліції справ закриваються через відсутність належного розслідування;
  • Неефективність державної політики із захисту прав журналістів, забезпечення їхньої безпеки під час виконання професійних обов’язків;
  • Неефективність існуючих форм співпраці медіа-організацій зі слідством і владними органами;
  • Тотальну безкарність за злочини проти журналістів. Навіть найрезонансніші злочини — вбивства журналістів — розслідуються довго й неефективно.
  • Відповідальність за неефективне розслідування й покарання злочинів проти журналістів несуть насамперед органи слідства — поліція та прокуратура, а також судові органи.
  • Через тотальну безкарність і масову агресію проти журналістів робота в засобах масової інформації стає такою ж небезпечною, як робота поліцейського чи військовослужбовця, які щодня наражаються на небезпеку.

Що учасники парламентських слухань пропонують рекомендувати державним органам

Верховній Раді України:

- Розробити та ухвалити законопроект про уповноваженого ВР України з питань свободи слова та безпеки журналістів з широкими повноваженнями контролю за слідством.

- Щорічно проводити публічні парламентські слухання з питань безпеки журналістів, на яких заслуховувати звіти слідства про розслідування злочинів проти журналістів.

Президенту України:

- Брати участь у щорічних парламентських слуханнях щодо безпеки журналістів.

 Кабінету міністрів України:

 – Запровадити у співпраці з журналістськими організаціями щорічну премію «Захисник журналіста», якою заохочувати найкращих слідчих, поліцейських, прокурорів чи інших працівників, які зробили вагомий внесок у розслідування злочинів проти журналістів чи запобігли цим злочинам.

Генеральній прокуратурі України:

- Призначити в керівництві Генпрокуратури особу, відповідальну за нагляд щодо розслідування злочинів, скоєних проти журналістів. Публікувати й публічно подавати щоквартальні звіти за результатами розслідування цих злочинів.

Міністерству внутрішніх справ України:

- Призначити в керівництві МВС особу, відповідальну за нагляд щодо розслідування злочинів, скоєних проти журналістів. Публікувати і публічно подавати щоквартальні звіти за результатами розслідування цих злочинів.

Судовій гілці влади:

- Забезпечити відкритість судів з розгляду злочинів, скоєних проти журналістів.

- Запровадити окремий облік відповідної категорії справ і щоквартальну публікацію звітів з розгляду цих справ.

Вищій раді правосуддя:

- Запровадити звітність про притягнення до відповідальності суддів за порушення прав журналістів у судовому процесі, а також про неналежний розгляд цієї категорії справ зі щорічною публікацією звітів.

Голова Національної спілки журналістів повідомив у соцмережах про згоду МВС щокварталу звітувати про розслідування злочинів проти журналістів

Також МВС уповноважує одного із заступників міністра внутрішніх справ та голову Національної поліції координувати зусилля МВС та Нацполіції для ефективного реагування на факти перешкоджання журналістській діяльності.

Відповідні доручення дав міністр внутрішніх справ Арсен Аваков під час зустрічі з головою Національної спілки журналістів України Сергієм Томіленком, з яким обговорювалася підготовка до майбутніх парламентських слухань з безпеки журналістів, які пройдуть 6 листопада.

«Міністерство внутрішніх справ відкрите до діалогу щодо покращення безпеки українських журналістів, — наголошує Арсен Аваков. — Перед Національною поліцією ставимо завдання запровадити режим ефективного оперативного реагування на факти перешкоджання журналістів».

Також міністр погодився забезпечити персональне реагування на перелік резонансних нападів на журналістів у регіонах. 

Раніше нардепи розповідали, що показником того, що влада пройшла тест, стане закриття нелегальних гральних закладів.

 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду