Державну митницю потрібно створювати з нуля, — голова Держмитниці

12:45, 31 октября 2019
Максим Нефьодов доповів про організацію роботи та проблемні питання діяльності митних органів.
Державну митницю потрібно створювати з нуля, — голова Держмитниці
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

30 жовтня відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, на якому голова Державної митної служби Максим Нефьодов розповів про організацію роботи та проблемні питання діяльності митних органів.

Так, Максим Нефьодов заявив, що Державну митну службу потрібно створювати з нуля.

«Довіра в суспільстві до митниці находиться на нулі, вона нижча за податкові органи і випереджає лише українські суди. Цей імідж сформувався не тільки завдяки хабарництву і неефективності, він сформувався завдяки розваленій інфраструктурі, коли Державна фіскальна служба не могла освоїти ті кошти, які виділялася депутатами з бюджету».

Він підкреслив, що митну службу потрібно саме створювати, а не модернізовувати, полірувати чи робити косметичний ремонт.

«Моя мета — побудувати митну службу такою, яка працює чесно, в якій є довіра суспільства, яка працює незалежно від «медіахайпу», пустих звинувачень. Я хочу змінити систему, яка краде гроші платників податків, зробити митну службу зручною і зрозумілою та отримати довіру суспільства».

Для розуміння, в якому фінансовому стані наразі перебуває митниця, Максим Нефьодов показав народним депутатам презентацію. За словами голови Держмитниці, оподаткований імпорт знизився у порівнянні з аналогічним періодом минулого року:

«Оподаткований імпорт знизився в порівнянні з відповідним періодом минулого року — за той час, коли за митницю буцімто відповідаю я, — з 1 липня по 21 жовтня. В першу чергу це кон’юнктура цін на газ і нафту, що, напевно, гарно для економіки, але з формальної точки зору  це недобори по митниці. Це пільги, які були надані по імпорту сонячних та вітроенергетичних установ. Тобто три причини: втрати через курс, втрати через газ, втрати через пільги по ПДВ».

При цьому він заперечив звинувачення в тому, що при ньому митниця почала працювати гірше: «В цих же умовах, коли я "розвалив" митницю, митні платежі зросли на 2,4%».

Коментуючи питання контрабанди, Максим Нефьодов підкреслив: він не хоче займатися тим, що лише красиво виглядає у Фейсбуці: «Ми проводимо затримання кожен день, затримуємо малі і великі партії контрабанди. Для мене тут важлива не кількість кейсів, а відсоток результативності».

Також він розповів про загальні плани щодо боротьби з корупцією та навів блоки проблем, які потрібно вирішувати одночасно. Це діджиталізація і відкритість даних (держава у смартофні), кадрова реформа.

Стосовно кадрової реформи він наголосив: «Тут одна з речей, на яку я дуже розраховую на підтримку комітету, — це стосовно зарплати митників. Не моєї зарплати мені не потрібні мільйони, але казати про те, що на шість тисяч п’ятсот гривень я зможу провести кадрову реформу і знайти людей  це смішно. Бо немає людини, яка піде працювати у важких умовах за 6 500 грн. Ми самі штовхаємо цих людей на корупцію або закриваємо очі, що вони беруть участь у якійсь схемі», — вважає Максим Нефьодов.

«Стратегія розвитку інфраструктури дуже проста. Якщо ми отримуємо 1,5 млрд грн в ідеалі я розумію, що їх не можна закласти в бюджет наступного року, але просто для розуміння,  1,5 млрд грн дозволять реконструювати 14 пунктів пропуску, які повністю будуть облаштовані всім необхідним безпековим обладнанням» — пояснив він.

За словами керівника Держмитниці, до кінця наступного року планується здійснити переатестацію персоналу. Він підкреслив, що розраховує на можливість підвищення зарплат митників, яке потрібно здійснити у декілька етапів, аби середня зарплата інспектора становила 20 тисяч гривень.

Також ми писали, що Комітет з питань правової політики розгляне зміни про ЦПК, ГПК та КАСУ.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси