Уряд ініціював подання законопроекту щодо скасування державної реєстрації договорів у сфері інвестицій

13:41, 18 ноября 2019
Проект закону передбачає виключення норми щодо обов’язкового здійснення державної реєстрації інвестиційних договорів.
Уряд ініціював подання законопроекту щодо скасування державної реєстрації договорів у сфері інвестицій
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Кабмін ініціював подання до Ради законопроекту №2382 «Про внесення змін до деяких законів України стосовно покращення інвестиційного клімату (щодо скасування державної реєстрації договорів (контрактів) про спільну інвестиційну діяльність)».

Проектом закону №2382 пропонується внести зміни до Законів України «Про режим іноземного інвестування» та «Про імміграцію» в частині виключення норми щодо здійснення державної реєстрації договорів (контрактів).

Проаналізувавши чинне законодавство, маємо наступний алгоритм укладення та державної реєстрації договорів про спільну інвестиційну діяльність: іноземні інвестори мають право укладати договори (контракти) про спільну інвестиційну діяльність (виробничу кооперацію, спільне виробництво тощо), не пов'язану зі створенням юридичної особи. Такі контракти повинні реєструватися в порядку, що встановлений постановою Кабміну від 30.01.1997 №112 та Інструкцією про порядок здійснення державної реєстрації договорів (контрактів), затвердженою наказом Міністерства зовнішніх економічних зв’язків і торгівлі від 20 лютого 1997 року, №125.

Водночас послуга з державної реєстрації договорів (контрактів) є адміністративною послугою. Законопроект №2382 розроблено Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України у зв’язку з необхідністю приведення норм чинного законодавства у відповідність до Закону України «Про адміністративні послуги» та з метою зменшення регуляторних процедур, спрощення умов ведення інвестиційної діяльності та покращання інвестиційного клімату України.

На думку Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофія Милованова, «норми статті 24 Закону України «Про режим іноземного інвестування», а також Положення від 30.01.1997 №112 суперечать чинному законодавству у сфері адміністративних послуг. Крім того, під час здійснення аналізу положень статті 24 Закону та Положення, проведення консультацій з представниками обласних державних адміністрацій, на які покладено функції здійснення державної реєстрації договорів (контрактів), та центральних органів виконавчої влади виявлено, що зазначена норма на сьогодні не є доцільною та економічно ефективно».

Відповідно до чинного законодавства, за державну реєстрацію договорів (контрактів) сплачується сума в розмірі шести неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, встановлених на день реєстрації, що на сьогодні становить 102 грн. Плата за здійснення державної реєстрації договору (контракту) перераховується до обласних бюджетів, міських бюджетів міст Києва та Севастополя.

Нагадаємо, Законом України №1390 від 31 травня 2016 року скасовано державну реєстрацію іноземних інвестицій.

Законопроект №2382 у випадку його ухвалення може привести до спрощення регуляторних процедур, зменшення навантаження на органи державної реєстрації, зрештою, економії часу та коштів, які витрачалися суб’єктами господарювання для здійснення реєстрації. Однак відкритим залишається питання, чи сприятиме це збільшенню надходжень прямих іноземних інвестицій в економіку України

Раніше «Судово-юридична газета» писала про законопроект, який передбачає закриття непрацюючих ФОП без сплати ЄСВ.

Крім того, ми повідомляли, що представництво ЄС надало оцінку інвестиційному клімату в Україні.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки