Україна змінює порядок розкриття банківської таємниці і буде ділитися даними з США: законопроект 2102

18:10, 18 ноября 2019
Порядок розкриття банківської таємниці встановлюється Національним банком України.
Україна змінює порядок розкриття банківської таємниці і буде ділитися даними з США: законопроект 2102
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада 29 жовтня прийняла за основу законопроект №2102 «Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з ратифікацією Угоди між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки для поліпшення виконання податкових правил й застосування положень Закону США «Про податкові вимоги до іноземних рахунків» (FATCA)». Ініціатором законопроекту виступив прем’єр-міністр України Олексій Гончарук.

Що таке FATCA

Закон Сполучених Штатів Америки «Про податкові вимоги до іноземних рахунків» ( FАТСА) був прийнятий у 2010 році для того, щоб американські громадяни і резиденти не ухилялися від сплати податків.

Ухвалення FATCA мало великі зовнішньоекономічні наслідки, оскільки він зобов'язує іноземні фінансові організації звітувати перед Службою внутрішніх доходів США про рух коштів американських платників податків. В іншому випадку фінансові організації очікували санкції у вигляді 30-відсоткових штрафів на рух коштів з їх коррахунків у банках США і навіть закриття таких рахунків.

З метою імплементації положень FATCA 7 лютого 2017 року в Києві було укладено Угоду між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки для поліпшення виконання податкових правил і застосування положень Закону США «Про податкові вимоги до іноземних рахунків» (FATCA) та розроблено проект закону про внесення змін до деяких законів України у зв’язку з її ратифікацією. Проте ратифікувати ці положення вдалось тільки наприкінці жовтня 2019 року.

Законопроектом 2102 передбачено внесення змін до:

- Закону України «Про банки і банківську діяльність» в частині порядку розкриття банківської таємниці:

«У випадках та в обсязі, визначених Угодою між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки  для поліпшення виконання податкових правил й застосування положень Закону США «Про податкові вимоги до іноземних рахунків» (FATCA) та іншими міжнародними договорами, що містять положення про обмін інформацією для податкових цілей, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, або укладеними на їх підставі міжвідомчими договорами. Порядок розкриття такої інформації встановлюється Національним банком України».

- Закону України «Про депозитарну систему України» в частині доступу до інформації, що міститься у системі депозитарного обліку.

Передбачається, що інформація, що міститься у системі депозитарного обліку, надається у випадках та в обсязі, визначених Угодою між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки для поліпшення виконання податкових правил й застосування положень Закону США «Про податкові вимоги до іноземних рахунків» (FATCA) та іншими міжнародними договорами, що містять положення про обмін інформацією для податкових цілей, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, або укладеними на їх підставі міжвідомчими договорами.

Порядок розкриття такої інформації встановлюється Комісією за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, та з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову  політику.

Народні обранці зазначають, що метою законопроекту є виконання внутрішніх державних процедур, необхідних для внесення змін до законів України у зв’язку з ратифікацією міжурядової українсько-американської Угоди щодо застосування положень FATCA.

Також ми повідомляли, що непрацюючі ФОП зможуть закритись без сплати ЄСВ: законопроект 2190.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді