Садівництво і виноградарство не буде розвиватися без права власності на землю, — голова комітету ВР

17:01, 2 декабря 2019
Такі земельні ділянки потребують значних капіталовкладень, які договори оренди та емфітевзису захищають доволі слабко.
Садівництво і виноградарство не буде розвиватися без права власності на землю, — голова комітету ВР
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В Україні сільськогосподарське виробництво зернових, соняшника, сої розвивається досить успішно, адже витрати на процес вирощування не перевищують 400-600 доларів США на один гектар, і вони в кінці року вже повертаються з прибутком. Але це однобокий розвиток, заявив під час Агрополітичного форуму, присвяченого земельній реформі, голова комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський.

За його словами, ми при вирощуванні зернових культур вже вийшли на рівень обробки земель 1991 року. У той же час Україна мала 2 300 тис. га земель поливу, з яких використовується нині лише близько 600 тис. га. Так само практично не розвивається садівництво та виноградарство — усі сфери, які потребують довготривалого щорічного вкладення 5-8 тис доларів США на гектар. Причина банальна, і полягає вона у відсутності власності на землю.

Фермери та сільськогосподарські підприємства формують свій земельний банк для садівництва та виноградарства, як правило, шляхом укладання з власниками земельних паїв договорів довготривалої оренди на 49 років або емфітевзису.

«Фактично, це договір купівлі-продажу. Але ніщо не заважає недоброчесному або введеному в оману власнику підписати ще один подібний договір. У Цивільному кодексі ми нарахували 12 різновидів договорів оренди, які власник може укласти і зареєструвати в базі Мін’юсту як начебто інший вид речового права», — зауважує голова комітету.

Таким чином, на думку очільника аграрного комітету, сірі схеми слабко захищають права фермера і не сприяють розвитку затратного виробництва.

«Тому треба не боятися і, нарешті, зробити крок від сірого до білого», — підсумовує Микола Сольський.

Нагадаємо, що «Судово-юридична газета» повідомляла, що 13 листопада депутати Верховної Ради підтримали за основу законопроект про відкриття ринку земель сільгосппризначення. Проектом закону пропонується визначити особливості правового регулювання обігу земельних ділянок сільськогосподарського призначення на основі ринкових механізмів переходу прав на земельні ділянки. 

Крім того, ми писали, що юридичні особи з бенефіціарами-іноземцями не зможуть купувати землю в Україні до 2024 року, як повідомив Тимофій Милованов. 

Також стало відомо, скільки українців проти відкриття ринку землі

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси