Скільки українців проти відкриття ринку землі: результати соцопитування

14:03, 30 октября 2019
69% опитаних не підтримують продаж української землі іноземцям.
Скільки українців проти відкриття ринку землі: результати соцопитування
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Соціологічна група «Рейтинг» проводила соцопитування серед 2000 українців з 24 по 27 жовтня 2019 року стосовно скасування мораторію на землю.

За результатами опитування 53% респондентів не підтримують скасування мораторію на купівлю/продаж земель сільгосппризначення, а 69% — проти надання дозволу іноземцям купувати землю будь-коли.

Також дані соцопитування свідчать, що більшість власників паїв (70%) у випадку запровадження ринку земель сільськогосподарського призначення продовжать його обробляти або віддавати в оренду, 16% — мають намір його продати.

Зазначається, що понад чверть опитаних вказали на відсутність фінансових можливостей та поганий стан здоров’я, щоб обробляти самостійно земельний пай.

73% власників паїв не вважають вартість оренди справедливою. Натомість протилежної думки лише 15%.

42% опитаних вважають, що вартість оренди землі сільгосппризначення має встановлюватися державою, 38% — визначатися ринком. Кожен п’ятий українець ще не визначився.

«Ринковий механізм регуляції більше підтримують власники паїв, які самостійно їх обробляють, а також ті, хто вважає вартість оренди свого паю справедливою. При цьому молодь більше за ринок, старші — за регулювання державою. Ідею про ринок найбільше поділяють виборці «Голосу» і «Європейської солідарності», — свідчать дані соцопитування.

18% респондентів хотіли б зайнятися фермерством, 75% — ні, а близько 3% вже є фермерами. Серед власників паїв, які самостійно їх обробляють, більше чверті — фермери.

53% респондентів проти скасування мораторію на купівлю/продаж земель сільськогосподарського призначення, водночас 31%, серед яких майже половина — власники паїв, які обробляють їх самостійно, підтримують.

Більшість опитаних зазначили, що можна запроваджувати ринок землі в Україні. Серед них:

  • 22% за відкриття ринку якнайшвидше;
  • 10% за те, щоб це було через рік;
  • 21% — через кілька років;
  • 28% категорично проти запровадження ринку землі.

Що стосується надання дозволу іноземцям купувати українську землю:

  • 69% — проти;
  • 7% за те, щоб це було у найближчий час;
  • 4% — через рік;
  • 8% — за декілька років.

Варто зазначити, що серед тих, хто підтримує введення ринку землі, — половина проти продажу її іноземцям.

Кому можна продавати землю. Якщо ринок все ж таки запуститься:

  • 68% опитаних вважають, що землі можна продавати фермерам, які працюють на ній;
  • 61% — усім громадянам України;
  • близько 40% — державним компаніям та вітчизняним агрохолдингам.

Продаж землі сільськогосподарського призначення іноземцям або іноземним компаніям підтримують близько 10% (проти — 82% опитаних).

За останні два місяці зросла лояльність до фермерів, громадян України та державних компаній.

Зазначається, що молодь більш лояльна до всіх можливих суб’єктів ринку.

«70% вважають, що власники земельних паїв повинні отримати право продавати/дарувати їх, але виключно вітчизняним компаніям або громадянам України. Дві третини за те, щоб громадяни України мали право вільно купувати землі сільськогосподарського призначення. 60% схвалюють ідею надання права земельним власникам отримувати кредит у банку під заставу своїх паїв.

Приблизно стільки ж (57%) підтримують ідею встановлення обмеження на максимальну площу землі с/г призначення у власності однієї особи. Ці ідеї мають більше схвалення молодших респондентів та тих, хто має і обробляє свої земельні паї», — зазначається у результатах опитування.

Передавати землі, які належать державі, об’єднаним територіальним громадам (ОТГ), з наданням їм права далі розпоряджатися нею на свій розсуд (продавати, здавати в оренду тощо) підтримують 38% опитаних, не підтримують — 33%.

Помилка репрезентативності дослідження становить не більше 2,2%.

Нагадаємо, що «Судово-юридична газета» повідомляла, що із скасуванням мораторію на землю Милованов прогнозує зростання ВВП до 3,5% на рік.   

Крім того, ми писали, що українці поділились думками щодо великої приватизації.

Також відомо, що дві тисячі українців назвали ризики та переваги введення продажу землі сільськогосподарського призначення.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва