Які зміни пропонують народні депутати у сфері перевезення тварин: законопроект 2258

19:47, 12 декабря 2019
Законопроектом пропонується заборонити знищувати тварин у разі неможливості їх повернення у країну відправлення.
Які зміни пропонують народні депутати у сфері перевезення тварин: законопроект 2258
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Народі депутати від партії «Слуга народу» Альона Шкрум, Юлія Овчинникова, Кіра Рудик та інші зареєстрували у Верховній Раді законопроект №2258 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України що стосуються відносин у сфері перевезення живих тварин, а також окремих питань карантину (інших ветеринарно-санітарних положень)».

Народні обранці зазначили, що метою проекту закону є усунення неузгодженостей у законодавчих актах України щодо митного режиму з карантинування живих тварин у пунктах пропуску через державний кордон України та захисту благополуччя тварин шляхом забезпечення гуманного ставлення до них протягом усього їхнього життя; унеможливлення пропуску через державний кордон України живих тварин в пунктах пропуску (контролю) у яких відсутня карантинна станція (карантинний пост), шляхом заборони проведення попереднього документального контролю товару у вигляді живих тварин посадовими особами органу доходів і зборів товарів в разі відсутності в пункті пропуску карантинної станції (посту).

Що пропонується законопроектом

Проектом закону пропонується заборонити знищувати здорових живих тварин у разі неможливості їх повернення у країну відправлення. У цьому випадку тварини мають бути поміщені на карантинну станцію (пост) для проведення відповідних заходів карантину, що встановлені та контрольовані державною службою ветеринарної медицини.

У Кодексі України про адміністративні правопорушення пропонується збільшити адміністративне покарання громадян у вигляді штрафу за порушення вимог карантину та інших ветеринарно-санітарних правил від 340 до 510 грн, для посадових осіб — від 425 до 680 грн.

Також вносяться зміни до Закону України «Про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей» та пропонується доповнити забороною на вивіз, в тому числі тимчасовий, а також на ввезення зоологічних колекцій в пунктах пропуску (пунктах контролю) через державний кордон України у разі відсутності в ньому карантинної станції (посту).

Авторами законопроекту запропоновано встановити у статті 92 Закону України «Про ветеринарну медицину» місцем профілактичного карантину карантинну станцію (гарантійний пост), що знаходиться на контрольно-пропускному пункті. Законопроектом також пропонується у разі відсутності на прикордонному інспекційному пості карантинної станції заборонити ввезення на територію України або транзит живих тварин через даний прикордонний інспекційний пост.

Встановлюються обмеження ввезення на територію України та транзиту тварин внаслідок спалаху особливо небезпечної  хвороби, занесеної до списку МЕБ, у країні походження або транзиту:

«За вищезазначених обставин Департамент повинен зупинити цей вантаж на кордоні та після  консультацій з ветеринарною адміністрацією країни  походження негайно повернути вантаж до країни  походження. У разі неможливості повернути вантаж у вигляді живих тварин в країну відправлення, тварини повинні бути поміщені на карантинну станцію (пост) для проведення відповідних заходів карантину, встановлених і контрольованих державною службою ветеринарної медицини. При виявленні у живих тварин особливо небезпечної хвороби, занесеної до списку МЕБ, допускається евтаназія цих тварин за рахунок власника вантажу».

Закон України «Про захист тварин від жорстокого поводження» пропонується доповнити вимогою про неможливість перевезення сільськогосподарських тварин більше 8 годин поспіль, а також закріпити положення про необхідність поїти та годувати тварин. У такий спосіб пропонується окреслити час транспортування та умови перевезення сільськогосподарських тварин, тобто закласти правову основу для реалізації норм міжнародного законодавства щодо гуманного ставлення до сільськогосподарських тварин під час транспортування. Передбачається, що на транспортних засобах, спеціально обладнаних для тривалої подорожі, термін транспортування може бути збільшено до 12 годин поспіль.

Окрім цього, до Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин» додаються вимоги щодо формування інспекційних постів. Пункт 13 передбачає, що ветеринарно-санітарні заходи по відношенню до живих тварин здійснюються державним ветеринарним інспектором та кваліфікованим допоміжним персоналом виключно на карантинній станції (пості).

Також ми писали, що народні депутати планують посилити відповідальність за жорстоке поводження з тваринами.

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду