Народні депутати планують посилити відповідальність за жорстоке поводження з тваринами

17:56, 2 декабря 2019
Законопроектом 2351 знижується віковий поріг настання відповідальності за жорстоке поводження з тваринами.
Народні депутати планують посилити відповідальність за жорстоке поводження з тваринами
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

30 жовтня 2019 року у Верховній Раді народні депутати від партії «Слуга народу» Олександр Маріковський, Юлія Овчинникова, Олег Бондаренко та інші зареєстрували законопроект №2351 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації положень деяких міжнародних угод і директив ЄС у сфері охорони тваринного і рослинного світу».

Головна мета законопроекту

25 листопада на прес-конференції в УНІАН заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Олександр Маріковський зауважив, що раніше Україна ратифікувала міжнародну Європейську конвенцію про захист домашніх тварин, але «за 5 наступних років її норми не були імплементовані в українське законодавство».

Народний депутат також підкреслив: «У нас є ст. 89 Кодексу України про адміністративні правопорушення про покарання за жорстоке поводження з тваринами, але вона практично не діє. Це пояснюється тим, що дана норма закону не узгоджена із іншими нормативно-правовими документами. До цього часу за знищення видів рослин і тварин або їхнього середовища, яке охороняється, зокрема, і міжнародними конвенціями, котрі Україна ратифікувала, не передбачена навіть сувора адміністративна відповідальність».

За словами Олександра Маріковського, метою ухвалення законопроекту №2351 є впровадження європейських гуманних цінностей та стандартів по відношенню до тварин.

У разі ухвалення законопроекту в Україні, зокрема, буде введено адміністративну відповідальність за жорстоке або безвідповідальне поводження з тваринами з 16 років, а також кримінальну відповідальність за жорстоке поводження з тваринами з 14 років.

Що пропонується законопроектом

Законопроектом встановлюються нові правила поводження з тваринами в сільському господарстві, скотарстві, у рибному господарстві, при отриманні продукції тваринного походження:

Так, державний ветеринарно-санітарний контроль та нагляд за станом ветеринарно-санітарного та епізоотичного благополуччя тварин у системах інтенсивних тваринницьких господарств та конюшень здійснюється державними органами ветеринарної медицини відповідно до Закону України «Про ветеринарну медицину» з урахуванням положень цього Закону шляхом проведення планових та позапланових перевірок. Планова перевірка одного і того самого господарства (конюшні) проводиться не частіше, ніж один раз на місяць. Порядок проведення відповідних перевірок встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Уточнюються умови використання тварин:

Умови використання тварин у сільському господарстві повинні відповідати їх фізіологічним, видовим та індивідуальним особливостям, а також задовольняти їх природні потреби в харчуванні, воді, сні, рухах, у природній активності та інші потреби.

Умови в приміщеннях для утримання тварин або на вигульних майданчиках, зокрема освітлення, температура, вологість, циркуляція повітря, вентиляція, концентрація газів і рівень шуму тощо мають відповідати їхнім фізіологічним і видовим потребам в обсягах, визначених законодавством.

Законопроект пропонує заборонити:

  1. використання для роботи хворих, поранених, слабких, вагітних в останній третині вагітності або недогодованих тварин;
  2. використання при роботі з тваринами спорядження та інших засобів, які можуть призвести до травмування, каліцтва або загибелі тварин;
  3. утримувати тварин в приміщеннях, де проводиться забій тварин або де знаходяться туші забитих тварин;
  4. проводити забій тварин до втрати ними свідомості (окрім забою тварин в особистих селянських господарствах);
  5. патрання, опалювання, зняття шкіри, копчення і відокремлення частин у тварин до припинення у них серцебиття;
  6. при проведенні таврування, біркування, знероження та кастрації застосовуються методи знеболювання.

Крім того, законопроект встановлює правила поводження з домашніми тваринами:

  1. Забороняється бити, вбивати, отруювати чи калічити домашню тварину; дарувати домашніх тварин як призи, нагороди чи премії; спричиняти домашній тварині біль, страждання або пригнічення; дресирувати тварин у спосіб, який завдає шкоди здоров’ю тварини та її загальному стану; умертвляти тварин шляхом утоплення, задушення, використання речовин, які призводять до отруєння, електричного струму.
  2. Забороняється жебракування з домашніми тваринами.
  3. Забороняється залишати домашню тварину в закритому салоні автомобіля за відсутності в ньому людини при температурі навколишнього середовища вищій ніж +20ºС та нижчій, ніж 5ºС.
  4. Забороняється замуровування тварин в підвальних приміщеннях.

Правила поводження з тваринами, що використовуються у видовищних заходах:

  1. Забороняється утримувати в закладах громадського харчування, нічних клубах, готелях, базах відпочинку, оздоровчих закладах та інших непридатних для показу диких тварин громадських місцях, а також в квартирах, приватних будинках, присадибних, садових ділянках ведмедів, левів, тигрів, кабанів, крокодилів, вовків, крупних та отруйних змій, хижих птахів, інших тварин, які несуть загрозу для людей, або видів тварин, занесених до Червоної книги України, та до Списку ІІ Бернської Конвенції (Конвенції про охорону дикої флори і фауни та природних середовищ існування в Європі), а також використовувати тварин для реклами в розважальних закладах та закладах громадського харчування.
  1. Забороняється жебракувати з тваринами, а також надавати фотопослуги з дикими тваринами, крім зоопарків, цирків та дельфінаріїв.

В проекті закону зазначено, що здійснювати контроль над дотриманням вимог у сфері захисту тварин від жорстокого поводження і вживати відповідних заходів у разі порушення законодавства у цій сфері в межах своєї компетенції, визначеної законодавством, має Національна поліція.

Відповідальність за правопорушення

Так, жорстоке поводження з тваринами, інші порушення правил поводження з тваринами тягнуть за собою накладення штрафу від 3400 до 5100 грн з конфіскацією тварини, якщо перебування тварини у власника становить загрозу для її життя або здоров’я.

Переміщення через митний кордон України, поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю рідкісних видів тварин і рослин, занесених до Червоної Книги України, Конвенції СІТЕС та Бернської Конвенції (Конвенції про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі) або їх дериватів, що заподіяло істотну шкоду, карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

Крім того, в законопроекті встановлюється, що позбавлення права займатися певною діяльністю, а саме позбавлення права утримувати тварин, передбачається як додаткове покарання у санкції статті 299 Особливої частини Кримінального кодексу України для власників тварин, які вчинили жорстоке поводження з ними, і призначається строком на п’ять років.

Жорстоке поводження з тваринами, що відносяться до хребетних, у тому числі безпритульними тваринами, а також нацьковування тварин одна на одну, вчинене з хуліганських чи корисливих мотивів, якщо ці дії призвели до тілесних ушкоджень, каліцтва чи загибелі тварини, караються позбавленням волі на строк від двох до трьох років з конфіскацією тварини та позбавленням права займатися певною діяльністю.

Ті самі дії, вчинені у присутності малолітнього чи неповнолітнього, караються позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років з конфіскацією тварини та позбавленням права займатися певною діяльністю.

Жорстоке поводження з тваринами з метою створення зображень, творів, кіно- та відеопродукції, комп’ютерних програм, що пропагують жорстоке поводження з тваринами, караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років з конфіскацією тварини, а також з конфіскацією зображень, творів, кіно- та відеопродукції, комп’ютерних програм, що пропагують жорстоке поводження з тваринами та позбавленням права займатися певною діяльністю.

У разі наявності підстав вважати, що власником тварини вчинено кримінальне правопорушення, передбачене статтею 299 КПК, слідчий, прокурор, інша уповноважена службова особа чи той, хто законно затримав особу в порядку, передбаченому статтями 207, 208 цього Кодексу, тимчасово вилучає таку тварину. У даному випадку на тварину поширюється правовий режим речі та положення цього Кодексу щодо тимчасового вилучення майна.

Окрім цього, щоб забезпечити більш ефективне кримінальне розслідування, законопроектом встановлюється обов’язок слідчого призначити експертизу, щоб встановити причину смерті тварини.

Також ми писали, що за жорстоке поводження з тваринами — кримінальна стаття.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва