Ситуація навколо земельної реформи в Україні унікальна, — нардеп

12:55, 18 декабря 2019
Народний депутат від «Слуги народу» переконаний, що внаслідок розпаювання 1996 року в Україні виникли великі, середні та малі агропідприємства, у яких різні інтереси, а реформа допоможе знайти компроміс і вирішити їхні проблеми.
Ситуація навколо земельної реформи в Україні унікальна, — нардеп
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Ситуація навколо земельної реформи в Україні унікальна. Про це в коментарі «Судово-юридичній газеті» розказав народний депутат від фракція «Слуга народу» Микита Потураєв.

«У країнах Європи надвисока ціна на землю. Це пов’язано з тим, що банківська депозитна ставка трохи більша 0, а, вклавши в землю, ви заробляєте хоч щось. Стрибок ціни на землю у країнах Заходу відбувся тоді, коли там дешевими стали гроші. Ми просто звикли жити, що у нас відсоткова ставка складає 15-25% річних», — сказав народний обранець.

За його словами, наша ситуація унікальна ще й потужним впливом радянського досвіду, якого не мають країни Східної Європи.

«Ні в Польщі, ні в Румунії, ніде нема такого, як у нас. У ході революційних подій 50-60-х рр. там було надане право приватної власності на землю. Тобто селяни мали можливість вільно розпоряджатися своєю власністю», — зазначив Микита Потураєв.

За його словами, внаслідок розпаювання 1996 року в Україні виникли великі, середні та малі агропідприємства, у яких різні інтереси.

«Реформа тим і складна, що ми не можемо привести її заради одних та за рахунок інших. Ми не можемо вбити середніх чи малих заради великих, бо у нас більша частина сільськогосподарського виробництва виробляється малими агропідприємствами. А вбити великих заради малих теж не можна, бо вони побудували зернові термінали, елеватори, окремі залізничні гілки, транспортні шляхи. Якщо їх вбити, то малі і середні господарства теж не виживуть, адже вони користуються тими терміналами, елеваторами», — сказав депутат і додав, що зараз напрацьовано компромісне рішення, яке влаштує всіх.

Також Микита Потураєв повідомив, що міністру розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофію Милованову вдалося домовитися із західними партнерами про недорогі супутникові зйомки для кращого визначення координат земельних ділянок.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що у Києві відбувся прес-марафон «Земельна реформа: якою вона буде» за участю представників Офісу Президента України, народних депутатів від «Слуги народу», голови Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру Дениса Башлика, Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофія Милованова. 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва