Приватні виконавці стали заручниками неналежного врядування

16:45, 28 января 2020
Нова команда Міністерства юстиції здивована невирішенням попередниками банального робочого питання і обіцяє поставити у ньому крапку.
Приватні виконавці стали заручниками неналежного врядування
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Наприкінці минулого тижня спеціалізовані групи приватних виконавців у соціальних мережах вибухнули обговоренням чергової проблеми у своїй діяльності. Виявилося, що після спливу термінів дії дисциплінарних стягнень, накладених Дисциплінарною комісією приватних виконавців, які полягали у тимчасовому зупиненні діяльності виконавців, представники цієї професії не можуть відновити свою роботу.

Як говориться у ст. 43 профільного для приватних виконавців Закону України «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів», для поновлення діяльності приватного виконавця він після закінчення строку зупинення його діяльності зобов‘язаний скласти іспит у порядку, передбаченому статтею 33 цього закону.

А в цій 33-й статті законодавець чомусь об’єднав питання поновлення діяльності приватного виконавця і підвищення його кваліфікації. Зокрема, у частині першій статті 33 йдеться про те, що приватний виконавець зобов’язаний постійно підвищувати свою кваліфікацію та кожних п‘ять років з дня отримання посвідчення приватного виконавця безоплатно складати іспит шляхом автоматизованого анонімного тестування.

У частині другій вказаної норми закону зазначено, що приватний виконавець, діяльність якого на час складення іспиту зупинена, зобов’язаний скласти іспит перед поновленням діяльності.

А от третя частина даної статті вказує, що Порядок підвищення кваліфікації приватним виконавцем затверджується Міністерством юстиції України. Проте такого Порядку за три з половиною роки від дати ухвалення профільного закону Мін’юст так і не затвердив.

І тепер приватні виконавці, що відбули дисциплінарні покарання за вчинений дисциплінарний проступок, опинилися у безвихідній ситуації.

Так, частинами третьою та четвертою статті 41 профільного закону визначено, що про застосування до приватного виконавця дисциплінарного стягнення робиться запис у Єдиному реєстрі приватних виконавців України. Такий запис робиться згідно з частиною третьою статті 42 закону, шляхом видання наказу Міністерством юстиції України.

Частиною сьомою статті 42 вказаного закону визначено, що Міністерство юстиції України зобов’язане видати наказ про поновлення діяльності приватного виконавця протягом трьох робочих днів з дня встановлення обставин для її поновлення або припинення дії обставин, що були підставою для видання наказу про її зупинення.

Але виконання цієї законодавчої норми впирається у відсутність згаданого Порядку підвищення кваліфікації приватним виконавцем.

На сьогодні у дану пастку потрапив приватний виконавець Анатолій Клехо, якому влітку минулого року тодішній склад Дисциплінарної комісії зупинив діяльність на три місяці, але й досі він не може повернутися у професію. А в грудні 2019 року Дисциплінарна комісія вже нового складу ухвалила рішення про зупинення на один місяць діяльності приватного виконавця Марини Нелюби. 21 січня сплив термін покарання, але далі — традиційна невизначеність.

Листи з описом даної проблеми від Асоціації приватних виконавців України на адресу міністра юстиції Дениса Малюськи чомусь залишилися без відповіді.

На думку приватного виконавця Андрія Авторгова, у якого свого часу також були «високі» стосунки з попереднім складом відповідальних за сферу примусового виконання судових рішень у Міністерстві юстиції, а нині члена нової Дисциплінарної комісії приватних виконавців, ключовим словом у даній ситуації є «іспит».

«Це не може бути іспит в порядку доступу до професії, бо інакше тимчасове зупинення діяльності буде означати її припинення і видворення із професії. Цього не повинно бути» зазначає він.

Таким чином, у середовищі приватних виконавців вважають, що за відсутності затвердженого Порядку підвищення кваліфікації приватним виконавцем, діяльність згаданих колег має бути беззаперечно відновлена, інакше будуть порушені їхні права на працю, а вся спільнота приватних виконавців стає заручниками неналежного врядування.

«Судово-юридична газета» звернулася за коментарем до заступника міністра юстиції з питань виконавчої служби Андрія Гайченка. Він коротко пояснив, що знайомий з проблемою, що дійсно був здивований, чому попередня команда Мін’юсту це банальне робоче питання не змогла вирішити і передала у спадок наступникам.

За його словами, днями у цій проблемі буде поставлено крапку.

«Бюрократичні особливості роботи державних органів влади трохи затягнули процес, але Порядок підвищення кваліфікації вже розроблений і підписаний міністром»,  запевнив посадовець.

Він також повідомив, що найближчими днями, після виконання певних формальностей, текст Порядку буде офіційно оприлюднений, але попередньо вже можна сказати, що врегульовані наступні моменти:

  • механізм організації підвищення кваліфікації приватного виконавця (форми навчання, відбір закладів та програм тощо);
  • порядок проведення іспиту за результатом підвищення кваліфікації, а також перед поновленням діяльності приватного виконавця у зв’язку із застосуванням до нього дисциплінарного стягнення у вигляді зупинення такої діяльності;
  • процедуру проходження автоматизованого анонімного тестування.

«НАІС вже надані вказівки щодо впровадження механізму складання іспиту шляхом автоматизованого анонімного тестування. Вже найближчим часом, сподіваюся, протягом лютого ми вперше з моменту появи приватних виконавців забезпечимо їм в повній мірі право на поновлення своєї діяльності» підсумував Андрій Гайченко.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді