«Що я прошу зробити людину, якій затримують зарплату»: Милованов дав рецепт

13:53, 30 января 2020
Готуйте звернення до суду, не треба цього боятися, — Міністр економічного розвитку Тимофій Милованов дав пораду тим працівникам, яким затримують зарплату.
«Що я прошу зробити людину, якій затримують зарплату»: Милованов дав рецепт
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

«Прошу всіх, кому заборгували зарплату, допомогти», — Міністр економічного розвитку Тимофій Милованов розпочав сьогоднішнє спілкування з користувачами Фейсбуку з порад працівникам, яким затримують зарплату.

«Що я прошу зробити людину, якїй затримують зарплату?

По-перше, перевірити, чи є на вашому підприємстві профспілка. Якщо так — зверніться зі скаргою до неї. Профспілки мають захищати право на оплату праці.

По-друге, готуйте звернення до суду. Не треба цього боятися, це сучасний спосіб захистити себе.

По-третє, зверніться в Державну службу із питань праці України. Цей орган виконавчої влади у підпорядкуванні Мінекономіки опікується питаннями виконання працедавцями своїх зобов'язань перед працівниками. Насамперед, своєчасності виплати заробітної плати та безпечності праці. Звертайтеся до Держпраці зі скаргами, і це нам дозволить запустити формальний процес вирішення питання від держави», — зазначив Тимофій Милованов.

Він розповів, що вчора на брифінгу говорив про те, що Мінекономіки вивчає ринок зайнятості та стан виплати заробітної плати в Україні.

«Назвав головних боржників. Ось ТОП-5 найбільших. По ситуації із боржниками: це потрібно негайно змінювати. Найближчими днями я збираю нараду із керівниками цих підприємств. Ми маємо повністю вирішити питання невиплат. Люди мають отримати свої законно зароблені гроші. Нараду транслюватиму на своїй сторінці.

До речі, виявилося, що у 30 найбільших підприємствах-боржниках діють профспілки. Саме профспілки мали б захищати трудові права працівників, до них мають звертатися працівники не тільки, аби отримати білет на новорічну ялинку для дитини, але за реальним захистом — від масових скорочень, травматизму, невиплат заробітних плат», — сказав він.

Слід відзначити, що поради міністра вже розкритикували в соцмережах.

«Щойно Міністр економіки Т. Милованов закликав працівників, яким не виплачують заробітну плату, звертатися за захистом своїх прав до профспілок.

Відповідно до чинного законодавства це ще можливо, але в найближчому майбутньому такої можливості вже не буде.

Схоже, що Міністр, коментуючи проект закону «Про працю» №2708, який затверджений КМУ та внесений на розгляд ВРУ всупереч чинному законодавству, не знайомився з його змістом.

Так, відповідно до цього проекту, роль профспілок у захисті прав працівників та їх представницькі функції, в тому числі і в питаннях оплати праці, повністю нівелюються.

Зокрема, у перехідних положеннях проекту закону також вказано, що з дня набрання ним чинності втрачає чинність ЗУ «Про оплату праці». Відповідно до цього поки що діючого Закону суб'єктами організації оплати праці є не тільки органи державної влади та місцевого самоврядування; роботодавці, організації роботодавців, об’єднання організацій роботодавців або їх представницькі органи, але і професійні спілки, об'єднання професійних спілок або їх представницькі органи, працівники.

В той же час, в самому проекті №2708 будь-які згадки про професійні спілки як суб’єктів трудових відносин, забезпечення реалізації передбачених Конституцією України трудових прав і гарантій працівників, створення належних умов праці, забезпечення захисту прав та інтересів працівників і роботодавців, взагалі відсутні», — зазначив на своїй сторінці Олег Шрам.

Нагадаємо, адвокати Всеукраїнської професійної спілки адвокатів України Ростислав Попович та Олег Шрам разом з головою Профспілки Надією Корінною подали до Окружного адміністративного суду міста Києва позов від імені СПО об'єднань профспілок в особі Федерації профспілок України стосовно оскарження дій Уряду щодо ухвалення та внесення на розгляд ВРУ законопроекту «Про працю» №2708.

Про підстави цього позову раніше писала «Судово-юридична газета».

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва