Законопроект про працю: в суді оскаржується рішення Кабміну про його схвалення

15:41, 29 января 2020
Профспілки оскаржили в суді дії уряду щодо схвалення та внесення на розгляд парламенту законопроекту про працю.
Законопроект про працю: в суді оскаржується рішення Кабміну про його схвалення
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Дії Кабміну Олексія Гончарука стосовно схвалення та внесення на розгляд Верховної Ради скандального законопроекту «Про працю» №2708 оскаржуються до суду.

Так, адвокати Всеукраїнської професійної спілки адвокатів України Ростислав Попович та Олег Шрам разом з головою Профспілки Надією Корінною подали до Окружного адміністративного суду міста Києва позов від імені СПО об'єднань профспілок в особі Федерації профспілок України стосовно оскарження дій Уряду щодо ухвалення та внесення на розгляд ВРУ законопроекту «Про працю» №2708.

Як підстави для подання позовної заяви, за даними «Судово-юридичної газети», зазначено зокрема наступне:

  • законопроект про працю було схвалено Кабміном в порушення норм Закону «Про КМУ», згідно з якими Кабмін виступає стороною соціального діалогу на національному рівні та проводить консультації з іншими сторонами такого діалогу щодо проектів законів з питань реалізації соціальної та економічної політики, регулювання трудових і соціальних відносин; а також норм Закону «Про соціальний діалог»;
  • окрім того, не було враховано процедуру узгодження подібних законопроектів, врегульовану додатками до Генеральної Угоди на 2019-2021 роки. Зокрема, розробник мав надіслати профспілковій Стороні та Стороні роботодавців проект закону із зазначенням строку подання пропозицій та зауважень. Цього зроблено не було;
  • СПО об’єднань профспілок отримало від Міністерства економіки законопроект про працю для погодження з одноденним терміном опрацювання (!);
  • відповідний проект надійшов до секретаріату СПО об’єднань профспілок вранці 27 грудня 2019 року — і того ж дня його розглянув на засіданні Кабінет міністрів.

Всупереч позиції Голови СПО об’єднань профспілок, який у ході засідання КМУ закцентував увагу на грубому порушенні розробником проекту норм законодавства України, зокрема закону про КМУ, про соціальний діалог, Регламенту КМУ, Генеральної угоди тощо, уряд схвалив законопроект.

В позовній заяві наведені також інші аргументи на користь порушення КМУ порядку схвалення даного законопроекту.

Профспілки просять визнати протиправними дії Кабміну в частині порушення процедури погодження з СПО об’єднань профспілок проекту закону про працю та зобов’язати КМУ відкликати даний законопроект №2708.

Окрім того, позивач просить суд визнати протиправною бездіяльність уряду при підготовці законопроекту щодо недотримання вимог Закону «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» в частині оприлюднення проекту.    

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва