Середнє навантаження на суддів близько тисячі справ на рік: Верховний Суд

16:55, 28 февраля 2020
У Верховному Суді розповіли, скільки суддів не вистачає в апеляційних судах.
Середнє навантаження на суддів близько тисячі справ на рік: Верховний Суд
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У 2019 році на розгляд судів другої (апеляційної) інстанції надійшло близько пів мільйона справ та матеріалів. Це на 40% більше, ніж у 2018 році, і на 6% більше, ніж у 2017 році. Про це повідомила Голова Верховного Суду Валентина Данішевська під час спільної наради з головами апеляційних та касаційних судів, яка пройшла за участю голів Державної судової адміністрації України та Вищої Ради правосуддя.

За її словами, загальні апеляційні суди отримали приблизно 353 тисячі справ, апеляційні адміністративні суди — близько 101 тисячі справ, апеляційні господарські — понад 26 тисяч.

Усього за 2019 рік було розглянуто 474 тисячі справ. Це на 39% більше, ніж у 2018 році, та на 5% більше, ніж у 2017-му.

Середнє навантаження на кожного суддю складає у середньому приблизно 1000 справ на рік. У Печерському районному суді міста Києва таке навантаження становить 1900 справ і матеріалів на рік.

До того ж ще не всі справи розглянуті, існують їхні залишки, оскільки в попередні роки не вдалося розглянути всю кількість справ, що надходять.

Проте, у Верховному Суді не хочуть оцінювати якість судових рішень виключно через статистичні дані. Статистика лише дає підстави для глибинного аналізу цих показників, а не для висновків про погіршення роботи.

Причини такого становища Верховний Суд пояснює тим, що суди апеляційних інстанцій потребують кадрового поповнення не менш, ніж суди першої інстанції. Нестача кадрів в апеляційних судах складає 31%. Це практично дорівнює тій кількості суддів, яку потребують суди першої інстанції (32,5%).

Сьогодні в апеляційних судах мають повноваження розглядати справи 1018 суддів. Це при тому, що їхня загальна кількість повинна складати 1474 судді. У 2018 році кількість діючих суддів в другій судовій інстанції складала 893 судді (за необхідної кількості 1439), а у 2017-му повноваження мали 1113 суддів (а необхідно було 1689). Тобто в різні роки нестача кадрів в апеляційних судах складала в середньому приблизно від 30 до 40%.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Верховна Рада отримала проект закону «Про внесення змін до деяких законів України (щодо забезпечення функціонування судової влади в Україні відповідно до міжнародних стандартів судочинства)».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва