Реформа СБУ: чи побачать українці декларації її співробітників

16:05, 13 марта 2020
Чиї декларації засекретять згідно з законопроектом, покликаним реформувати СБУ.
Реформа СБУ: чи побачать українці декларації її співробітників
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Президент України вніс у Верховну Раду Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Службу безпеки України» щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності Служби безпеки України (реєстр № 3196 від 10.03.2020). Законопроект визначений як невідкладний, його ретельно вивчить Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки

Згідно з законопроектом, особи, які претендують на службу в Службі безпеки України, до призначення на відповідну посаду подають декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, відповідно до Закону України «Про запобігання корупції».

Особи, які претендують на роботу у Службі безпеки України, подаватимуть такі декларації у випадках, передбачених законодавством.

При цьому пропонується внести зміни до Закону України «Про доступ до публічної інформації», а саме віднести до інформації з обмеженим доступом відомості, зазначені у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, що визначена в статті 52-1 Закону України «Про запобігання корупції».

Саму ж статтю 52-1 Закону України «Про запобігання корупції» викладуть у наступній редакції:

«Стаття 52-1. Особливості здійснення заходів фінансового контролю стосовно окремих категорій осіб:

  1. Стосовно осіб, зазначених у підпунктах «в», «г», «д», «е», «з», «и» пункту 1 частини першої статті 3 цього Закону, які за посадами, що вони займають, належать до кадрового складу розвідувальних органів України, кадрів Служби безпеки України (крім працівників, які уклали трудовий договір) та/або обіймають посади, перебування на яких пов'язане з державною таємницею у зв'язку з безпосереднім здійсненням такими особами оперативно-розшукової, контррозвідувальної, розвідувальної діяльності, а також осіб, які претендують на зайняття таких посад, та осіб, які припинили діяльність, заходи, передбачені розділом VII цього Закону, організовуються і здійснюються у спосіб, що унеможливлює розкриття належності таких осіб до відповідних державних органів чи військових формувань у порядку, що визначається Національним агентством за погодженням з відповідними органами (формуваннями).
  2. Члени сім'ї осіб, зазначених у частині першій цієї статті, які є суб'єктами декларування відповідно до цього Закону, з метою збереження державної таємниці зазначають дані про таких осіб в обсягах, формі та за змістом, що унеможливлюють розкриття їх належності до відповідних державних органів».

Сьогодні наведена стаття 52-1 не поширюється на посадових осіб, які призначаються та звільняються з посад актами Президента України та Верховної Ради України, що не становлять державної таємниці. Такі особи подають декларації осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в загальному порядку.

Якщо буде ухвалений законопроект № 3196, то зазначене положення буде виключене із Закону «Про запобігання корупції», що дозволить засекретити декларації і таких посадових осіб.

До речі, згадане положення з’явилося в Законі № 1700-VII лише 02.10.2019 року.

Раніше «Судово-юридична газета» розповідала, чому СБУ та військова прокуратура звільнені від обов’язку оприлюднювати свої декларації.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Уляна Братичак
    Уляна Братичак
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Юрій Скалозуб
    Юрій Скалозуб
    голова Чернігівського окружного адміністративного суду