Асоціація приватних виконавців висловилася щодо законодавчих змін у сфері виконання судових рішень

16:20, 19 марта 2020
На міжрегіональній онлайн-конференції приватних виконавців прийнята відповідна резолюція.
Асоціація приватних виконавців висловилася щодо законодавчих змін у сфері виконання судових рішень
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

19 березня 2020 року на міжрегіональній онлайн-конференції приватних виконавців України, яку вони провели замість скасованого з’їзду, прийнято резолюцію щодо законодавчих змін у сфері виконання судових рішень.

В ній зазначено, що невиконання судових рішень в Україні – це епідемія, гірша за коронавірус.

«У 2019 році підлягало стягненню за рішеннями судів 796,8 млрд грн боргів, з чого реально виконано мізер – лише 20,7 млрд грн, тобто 2,7%. Йдеться про невиплачені зарплати, аліменти, компенсації, кредиторську заборгованість десятків і сотень тисяч фізичних і юридичних осіб», – говориться в тексті резолюції.

Із появою у 2016 році інституту приватних виконавців, ведуть далі автори документу, останній стягує боргів в 5,3 рази більше, ніж виконавець державний. У 2019 році 213 приватних виконавців реалізували майна більше, ніж 4 472 державних виконавця (754 млн грн проти 725 млн грн).

«Однак, замість того щоб розвивати реформу, Міністерство юстиції намагається її згорнути. Міністерство юстиції готує законодавчі зміни в таємниці. До роботи не залучають експертів, професійну спільноту. Проігноровані пропозиції донорів, які ґрунтуються на європейському досвіді. Відомі положення законопроекту суперечать логіці реформ і знищують професію приватного виконавця»,  пояснюється причина виникнення резолюції.

Для ефективного розв’язання існуючих проблем приватні виконавці пропонують Міністерству юстиції України:

  1. Розпочати відкритий діалог стосовно нового законодавства про виконавче провадження.
  2. Залучити до обговорення всі зацікавлені сторони, представників виконавчої і судової влади, банківської спільноти, науковців, міжнародних донорів, ЗМІ.
  3. Розпочати діалог із обговорення засад нового законодавства, викладених у Концепції «5 кроків до ефективного виконання судових рішень», розробленої приватними виконавцями.
  4. У подальшому суспільному діалозі спиратися на положення законопроекту, який у минулому році розроблявся на платформі Проекту Європейського Союзу «Право-Justice».
  5. У якості першого кроку такого прозорого діалогу – провести найближчим часом круглий стіл щодо ситуації у сфері виконання судових рішень і концептуальних засад законодавчих змін у цій сфері.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна П'єнта
    Інна П'єнта
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Ольга Склярук
    Ольга Склярук
    суддя Східного апеляційного господарського суду