ККС ВС розповів, скільки копій апеляційних скарг необхідно подавати

09:47, 21 марта 2020
ККС ВС: обвинувачений та захисник – різні процесуальні фігури, тому апеляційні скарги для них необхідно надсилати окремо.
ККС ВС розповів, скільки копій апеляційних скарг необхідно подавати
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вироком Печерського районного суду м. Києва по справі № 757/57453/17-к затверджено угоду про визнання винуватості між прокурором та особою, винною у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 27, ч. 1 ст. 212 КК України.

На це судове рішення подані апеляційні скарги, які ухвалою Київського апеляційного суду залишені без руху у зв`язку з їхньою невідповідністю вимогам закону. Також надано скаржникам строк 10 днів на усунення виявлених недоліків.

Ухвалою Київського апеляційного суду зазначені апеляційні скарги повернуті особам, які їх подали, оскільки недоліки апеляційних скарг були усунуті лише частково. А саме, скаржники не додали копій апеляційних скарг у кількості, необхідній для їхнього надсилання сторонам кримінального провадження та іншим учасникам судового провадження, інтересів яких стосуються апеляційні скарги.

Касаційний кримінальний суд при розгляді касаційної скарги звернув увагу на наступне.

Суд не наділений повноваженнями виготовляти копії апеляційних скарг для направлення їх усім учасникам провадження, ця вимога висувається виключно до особи, яка подає таку скаргу. Тому доводи касаційної скарги про достатню кількість копій та вибіркове надіслання їх не усім учасникам судового провадження не ґрунтуються на вимогах закону.

Відповідно до ст.3 КПК України, стороною кримінального провадження з боку захисту є підозрюваний, обвинувачений (підсудний), засуджений, виправданий, особа, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного чи виховного характеру або вирішувалося питання про їх застосування, їхні захисники та законні представники. Тобто закон виокремлює захисника як окрему процесуальну фігуру, і її не слід ототожнювати із особою, захист якої він здійснює.

Кожен із учасників окремо повинен отримати копію апеляційної скарги для ознайомлення із нею та подання заперечень.

Раніше Голова ККС пояснив, чому в судах затягується розгляд кримінальних справ.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки