ВС вказав, коли неможливо усунути перешкоди у користуванні житлом шляхом виселення

18:51, 25 марта 2020
Право власності на спірне житло було обтяжене тривалим проживанням відповідача у цьому житлі.
ВС вказав, коли неможливо усунути перешкоди у користуванні житлом шляхом виселення
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Тривалий час проживання особи в житлі є достатньою підставою для того, щоб вважити відповідне житло належним такій особі у розумінні статті 8 Конвенції, а тому наступне виселення її із відповідного житла є невиправданим втручанням у приватну сферу особи, порушенням прав на повагу до житла.

До такого висновку дійшов Верховний Суд у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду у справі № 639/1502/18.

З матеріалів справи стає відомо, що у 2004 році до власника квартири звернулася громадянка України з проханням дозволити їй тимчасово пожити у квартирі, на що він надав свою усну згоду. Письмової угоди вони не укладали. Згодом він неодноразово звертався до громадянки України з проханням звільнити квартиру, проте добровільно виселятися вона відмовлялась. Окремо було встановлено, що жінка у спірній квартирі не зареєстрована, та комунальні платежі, окрім плати за електроенергію, не сплачувала.

У 2018 році власник квартири звернувся до суду із позовом про зобов’язання громадянки України не чинити йому перешкод у користуванні власністю та виселення її з квартири.

Рішенням Жовтневого районного суду міста Харкова, яке залишено без змін постановою Харківського апеляційного суду, позов задоволено.

Не погоджуючись із рішенням судів, громадянка України звернулась з касаційною скаргою.

Висновок Верховного Суду

Верховний Суд зазначив, що згідно з усталеною практикою ЄСПЛ, втручання держави в право на житло повинне відповідати критеріям правомірного втручання в право особи на мирне володіння майном у розумінні Конвенції.

Згідно з Конвенцією, поняття «житло» не обмежується приміщеннями, в яких законно мешкають або законно створені. Чи є конкретне місце проживання «житлом», яке підлягає захисту на підставі пункту 1 статті 8 Конвенції, залежить від фактичних обставин, а саме – від наявності достатніх триваючих зв’язків із конкретним місцем (рішення у справі «Прокопович проти Росіїї»).

ВС відмітив, що у пункті 36 вказаного рішення ЄСПЛ визначив, що концепція «житла» за змістом статті 8 Конвенції не обмежене житлом, яке зайняте на законних підставах або встановленим у законному порядку. «Житло»  це автономна концепція, що не залежить від класифікації у національному праві. То чи є місце конкретного проживання «житлом», що б спричинило захист на підставі пункту 1 статті 8 Конвенції, залежить від фактичних обставин справи, а саме – від наявності достатніх триваючих зв’язків з конкретним місцем проживання (Рішення Європейського суду з прав людини по справі «Баклі проти Сполученого Королівства»).

Окрім того, ЄСПЛ вказує, що «втрата житла є найбільш крайньою формою втручання у право на повагу до житла». Втручання держави є порушенням статті 8 Конвенції, якщо воно не переслідує легітимну мету, одну чи декілька, що перелічені у пункті 2 статті 8, не здійснюється «згідно із законом» та не може розглядатись як «необхідне в демократичному суспільстві…» (справа «Кривіцька та Кривіцький проти України» від 2 грудня 2010 року).

Враховуючі вищенаведене, ВС встановив, що тривалий час проживання особи в житлі, незалежно від його правового режиму, є достатньою підставою, щоб вважити відповідне житло належним такій особі в розумінні статті 8 Конвенції, а тому наступне виселення її з відповідного житла є невиправданим втручанням до приватної сфери особи, порушенням прав на повагу до житла.

Судді ВС зауважили, що право власності позивача на спірне житло обтяжене тривалим проживанням відповідача у цьому житлі.

ВС задовольнив касаційну скаргу та скасував рішення судів першої та апеляційної інстанції.

Також ми писали про справу щодо виселення мешканців із гуртожитку на вулиці Польовій у Києві: рішення ВС.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді