Уряд прагне урізати освітні програми — нардеп

15:03, 31 марта 2020
На позачерговому засіданні ВРУ депутати Комітету з питань освіти, науки та інновацій не підтримали зміни до Держбюджету.
Уряд прагне урізати освітні програми — нардеп
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Фінансування програми «Спроможна школа для кращих результатів» може не бути. Таку думку «Судово-юридичній газеті» висловила народний депутат, член Комітету з питань освіти, науки та інновацій Юлія Гришина, коментуючи можливі зміни до бюджету.

«Порівнюючи видатки на освіту, закладені Держбюджетом на 2020 рік, із проектом, з урахуванням запропонованих змін до Держбюджету на сьогодні спостерігаємо критично велике зменшення видатків на фінансування сфери освіти і науки, а саме — близько 5,5 млрд грн», — зазначила вона.

За її словами, з урахуванням запропонованих змін до чинного Держдбюджету, видатки на фінансування Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту та Фонду розвитку закладів вищої освіти були фактично виключені. Значно зменшено видатки на фінансування підтримки пріоритетних напрямків наукових досліджень і науково-технічних (експериментальних) розробок у закладах вищої освіти (з 400 до 50 млн грн). На 361 млн грн зменшено видатки на фінансування субвенції з Державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа» (що складає більше 25% від початкової суми, передбаченої Держбюджетом, а саме — із 1,5 млрд грн зменшили до 1 млрд грн). 

«На 1,5 млрд грн (майже 43%) зменшили видатки на фінансування субвенції з Державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію програми «Спроможна школа для кращих результатів». Зокрема, із закладених Держбюджетом 3,5 млрд грн за запропонованими змінами у спецфонді має залишитись 2 млрд грн. Це фактично означає, що фінансування не буде», — акцентувала увагу Гришина.

Також вона вказала на той факт, що на 1,5 млрд грн (41,3%) зменшили видатки на фінансування субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на покращення соціального захисту окремих категорій педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти. 

«На позачерговому засіданні ВРУ депутати нашого профільного Комітету з питань освіти, науки та інновацій не підтримали даний проект змін до Держбюджету. Ми не можемо допустити такого секвестру бюджету по відношенню до освітньої галузі», — резюмувала депутат.

Раніше «Судово-юридична газета» проаналізувала основні особливості концепції розвитку юридичної освіти.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України