Суди повідомляють про неналежний стан забезпечення засобами захисту від коронавірусу

14:35, 1 апреля 2020
Склалася критична ситуація із забезпеченням судів медичними масками.
Суди повідомляють про неналежний стан забезпечення засобами захисту від коронавірусу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

За інформацією Державної судової адміністрації України, яка надійшла на запит Вищої ради правосуддя, судові установи України повідомляють про неналежний стан забезпечення засобами захисту від гострої респіраторної хвороби COVID-19, зокрема про відчутний дефіцит безконтактних термометрів, медичних масок, медичних респіраторів, антисептиків. Про це повідомляє прес-служба ВРП.

Нагадаємо, що на робочій зустрічі 23 березня 2020 року у Вищій раді правосуддя за участю керівників ВРП та ДСА було прийнято рішення проаналізувати стан забезпечення судів засобами захисту з метою запобігання поширенню коронавірусу у кожному регіоні України та вжити заходів до вирішення ситуації.

За інформацією ДСА, станом на 27 березня 2020 року склалася критична ситуація із забезпеченням судів медичними масками, про що повідомили суди майже всіх регіонів. Зокрема, про рівень забезпечення медичними масками поінформували суди Харківської (стан забезпечення – 9%), Закарпатської (19%), Полтавської (35%), Житомирської (57%), Тернопільської (60%), Івано-Франківської (65%), Київської (72%), Чернівецької (78%) областей. Нерівномірно забезпечені суди й безконтактними термометрами: від 3% (Запорізька область) до 96% (Сумська область). Водночас майже усі судові установи забезпечені кварцовими лампами, за винятком Волинської (95%), Кіровоградської (88%), Донецької (96%) областей.

Нагадаємо, що на нараді наголошено, що ДСА не здійснювались централізовані закупівлі засобів захисту та дезінфекції через відсутність коштів на відповідні поточні видатки, вирішення цих питань фактично покладено на територіальні управління ДСА, апеляційні, спеціалізовані суди тощо. Відомо про непоодинокі випадки, коли засоби захисту закуповувалися за кошти суддів чи працівників апаратів судів.

26 березня 2020 року ВРП ухвалила публічне звернення до Верховної Ради та Кабінету міністрів щодо критичної ситуації із фінансовим забезпеченням судів, інших органів та установ системи правосуддя. У зверненні наголошено, що у зв’язку з пандемією коронавірусу судам як органам державної влади, робота яких не може бути припинена, необхідно виділити додаткові кошти в обсязі 154,9 млн грн на придбання засобів захисту та дезінфекції, які на сьогодні неможливо закупити через істотний дефіцит видатків.

У ВРП сподіваються, що проблему дефіциту поточних видатків на забезпечення здійснення судочинства місцевими та апеляційними судами, зокрема для вжиття заходів, спрямованих на протидію поширенню коронавірусної інфекції, буде вирішено змінами до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік».

 

Раніше «Судово-юридична газета» писала, скільки людей не пустили до установ суду за час карантину.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду