Ірина Венедіктова розповіла, чи буде продовжена реформа прокуратури

10:29, 7 апреля 2020
Реалізувати ідею депутатів щодо апеляційних комісій неможливо, – Ірина Венедіктова про перспективи повернення звільнених внаслідок переатестації прокурорів на посади.
Ірина Венедіктова розповіла, чи буде продовжена реформа прокуратури
Pravda.com
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова в інтерв’ю «Українській правді» розповіла про подальші кроки щодо реформи прокуратури.

«Реформа буде однозначно продовжена. Я, будучи депутатом, голосувала за неї, і тому не бачу жодних підстав, чому б реформа мала зупинитись. 

Я не розумію, чому люди говорять, що реформа може закінчитися. Це абсолютно не так.

Нам треба зробити роботу над помилками і рухатися далі. 

5 березня була закінчена хвиля тестування обласних прокуратур. Кадрові комісії досі не закрили протоколи! А за цими протоколами я звільняю прокурорів, які не подавалась на атестацію або не пройшли тести.

Специфіка була в тому, що в обласних прокуратурах два тести – на знання законодавства і на IQ – проходили в один день. 

Багато прокурорів взяли медичні довідки, що вони не можуть проходити два тести в один день. Тому цей процес дещо зупинився.

Але зараз я вимагаю, щоб кадрові комісії самостійно прийняли рішення у цих справах. 

Я уже анонсувала звільнення близько сотні прокурорів по Україні, які не подали заяви на проходження тесту, та 537 прокурорів, які не склали тести по законодавству. 

Трепак був головою кадрової комісії до 30 березня. З 5 до 30 березня можна вже було закрити всі протоколи і дати мені списки на звільнення… 

Оце і є продовження реформи. Венедіктова нічого не стопорить. Венедіктова чекає закриття протоколів», – підкреслила Генеральний прокурор.

Також Ірина Венедіктова прокоментувала створення так званих «апеляційних комісій» та перспективи повернення звільнених прокурорів на посади:

«Питання апеляційних комісій звучало від депутатів. Дехто із них вважає, що професіонали пішли із прокуратури взагалі необґрунтовано. Чому вони так вважають? Тому що не було прописано ні стандарти, ні критерії проведення співбесід. 

У результатах співбесід написано «не підтвердив доброчесність». Але яким чином він мав це зробити? Які критерії? Зараз це чисто оціночне судження. Ця позиція виглядає як дискримінаційна, і ми у цій ситуації виглядаємо не дуже.

І це велика проблема нашого департаменту представництва в суді, тому що вони не мають на чому будувати свою позицію. 

Але реалізувати ідею депутатів щодо апеляційних комісій неможливо. Тому що таку комісію можна створювати лише щодо працюючих в системі прокурорів. А ті прокурори уже були звільнені. Ми не можемо створювати для них комісії, адже вони у нас уже не працюють.

Мені здається, що було б правильно зараз почути позицію від організацій, які супроводжують нашу реформу, як вони бачать вирішення цієї помилки.

Зараз у нас 597 позовів від прокурорів, які звільнені з Офісу Генпрокурора. З них 142 – за співбесідою. Це достатньо серйозно. А ви ж бачите, що дають виграні справи.

Останній приклад – прокурор Юлдашев. Він виграв позов із формулюванням «виплатити зарплату за 5 років». Це близько 2,5 млн грн. Помилка, з якою його звільняли тоді, лягає на платників податків зараз. 

– Це чимало грошей…

– Чимало. Тому моя позиція тут державницька. Я продовжую реформу. Але…

Крім того, якщо про реформу, то ми запускаємо тренінговий центр. Зараз мені принесли штатний розклад, там знову більше 100 людей... Я вважаю, що 80 працівників буде більш ніж досить.

Все одно тренери будуть залучатися, це буде аутсорс».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва