Депутати розв’яжуть проблему з юрисдикцією земельних спорів: внесено законопроект

11:45, 7 апреля 2020
У парламенті вважають, що саме господарські суди мають можливість оперативно розглядати земельні спори.
Депутати розв’яжуть проблему з юрисдикцією земельних спорів: внесено законопроект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада України нещодавно ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» (законопроект № 2178-10 від 10.10.2019), яким запроваджується ринковий обіг земель сільськогосподарського призначення.

У зв’язку з ухваленням закону постало питання про те, хто і яким чином розв’язуватиме спори щодо земельних ділянок.

Цілком прогнозовано, що запровадження ринку землі зумовить збільшення кількості судових спорів у сфері земельних відносин.

У судів немає єдності щодо розмежування цивільної, господарської та адміністративної юрисдикції стосовно земельних спорів. Верховний Суд у різні проміжки часу по-різному трактував положення законодавства щодо підвідомчості земельного спору певній юрисдикції.

Проблема має давню історію і вже протягом десятиріч не має однозначного вирішення у зв’язку з відсутністю чіткого законодавчого закріплення даної категорії спорів за певною юрисдикцією.

Для вирішення цього питання депутати розробили законопроект «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України щодо підвідомчості спорів, що виникають у сфері земельних відносин та спорів щодо нерухомого майна» (реєстр. № 3296 від 31.03.2020).

Цим законопроектом пропонується віднести справи у спорах, що виникають у сфері земельних відносин, до юрисдикції господарських судів незалежно від складу сторін спору.

Доцільність віднесення земельних спорів до компетенції господарських судів депутати пояснюють тим, що місцеві загальні суди перевантажені справами, а відтак віднесення до їх юрисдикції земельних спорів та зазначених у законопроекті спорів щодо нерухомого майна є недоцільним та не забезпечить оперативне вирішення спорів, що виникають у відповідних сферах правовідносин.

Законопроектом пропонується віднести до господарської юрисдикції справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (в тому числі землю), реєстрації або обліку прав на майно, яке (права на яке) є предметом спору, визнання недійсними актів, що порушують такі права, крім:

а) спорів щодо нерухомого майна житлового фонду, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем;

б) спорів щодо нерухомого майна, які виникли з сімейних та спадкових правовідносин;

в) спорів щодо вилучення майна для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності.

А також – справи у спорах, що виникають у сфері земельних відносин (в тому числі спорів щодо набуття прав на земельну ділянку), крім:

а) спорів щодо земельних ділянок для ведення садівництва, будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибної ділянки), індивідуального дачного будівництва, будівництва індивідуальних гаражів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем;

б) спорів щодо земельних ділянок, які виникли з сімейних та спадкових правовідносин;

в) спорів щодо вилучення земельних ділянок для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності.

Раніше «Судово-юридична газета» розповідала, що на період карантину продовжено строки позовної давності у окремих категоріях спорів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська