Раді пропонують зменшити навантаження на прокурорів

14:12, 7 апреля 2020
Автором законопроекту є депутат від «Слуги народу».
Раді пропонують зменшити навантаження на прокурорів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На офіційному сайті Верховної Ради України з’явився текст законопроекту № 3303 «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо спрощення та удосконалення діючих норм Закону з метою уникнення покарання винними особами та розвантаження судових органів». Автором є народний депутат від фракції «Слуга народу» Сергій Кузьміних.

Обставини

У пояснювальній записці зазначено, що уникнення покарання винними особами та перевантаженість судових органів вже давно є ключовими проблемами правосуддя, що свідчить про неефективність судової системи.

На сьогодні лише 1 з 5 правопорушників засуджується за вчинення злочину. Інших не засуджують через те, що у кримінальному законодавстві міститься близько 100 правових норм, які дозволяють особі уникнути кримінальної відповідальності. Такі прогалини містяться в кримінально-процесуальних нормах про виключення кримінальної відповідальності під час досудового розслідування, під час судового провадження тощо. Тому законопроектом пропонується певний перелік змін до кримінально-процесуальних норм, які унеможливлять уникнення покарання винними особами.

Перевантаженість судових органів вже давно є нагальною проблемою судової системи України. Даним законопроектом запропоновано спрощені механізми, які допоможуть прискорити кримінальне провадження та зменшать навантаження на прокурора.

Що пропонується

Законопроектом пропонується продовжити строк надання письмової підозри внаслідок складності провадження до сорока восьми годин. Депутат вважає, що «двадцять чотири години є незначним проміжком часу для підготовки обґрунтованого повідомлення про підозру затриманій особі, якщо йдеться, наприклад, про одночасне затримання багатьох осіб».

Законопроектом передбачено включення положень про збирання доказів до статті 245 КПК України, що спрощує, наприклад, збирання документів зі зразками почерку, підпису особи, відпуску печаток, штампів тощо.

Законопроект передбачає здійснення освідування на підставі постанови слідчого або прокурора та, за необхідності, судового-медичного експерта або лікаря. Автор вважає, що це дозволить спростити організацію проведення даної слідчої дії, причому зменшить навантаження на прокурора у кримінальному провадженні.

Законопроект дозволить в ході проведення слідчого експерименту вилучати речі, які можуть бути доказами у кримінальному провадженні.

Законопроект надає право прокурору проводити огляд не тільки місцевості, приміщення, речей, документів, а й особи. В діючій нормі не зазначено положення щодо огляду особи, що не узгоджується з положеннями Закону України «Про Національну Поліцію», якими передбачено «поверхневу перевірку і огляд». Депутат вважає, що відповідна норма усуне протиріччя між КПК України та Законом України «Про Національну поліцію». При цьому депутат вважає, що права особи, яку оглядатимуть, не будуть порушені, «оскільки йдеться саме про огляд, а не обшук чи освідування особи, порядок організації і проведення яких певним чином обмежує права особи».

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Рада змінила трудове законодавство та закон про зайнятість.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки