Що можна, а що – ні: ситуація з обмеженнями в містах України

18:50, 7 апреля 2020
Епідемія коронавірусу змусила органи влади ввести обмеження для жителів.
Що можна, а що – ні: ситуація з обмеженнями в містах України
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Епідемія коронавірусу змусила органи влади ввести обмеження для жителів. Ми проаналізували ситуацію в кількох великих містах.

Дніпро

У прес-службі Дніпровської міської ради «Судово-юридичній газеті» повідомили, що продовольчі ринки працюють у звичайному режимі, але за умови дотримання деяких норм. Зокрема, між продавцями та покупцями повинна бути дистанція 1,5–2 метри, на прилавку мають бути антисептичні засоби.

31 березня спеціальна комісія з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації природного характеру місцевого рівня ухвалила низку рішень щодо запобігання розповсюдженню коронавірусу у Дніпрі.

Із 9-ї ранку 3 квітня усі парки, сквери, зелені зони та пляжі закриті для відвідування. Їхню територію огородили спеціальними стрічками, а на входах встановлять застережні інформаційні стенди або оголошення. Усі міські зони рекреації патрулюють представники поліції, Національної гвардії України та «Муніципальної варти».

Також спеціальна комісія заборонила проведення занадто шумних ремонтів у багатоквартирних будинках. Винятком можуть бути лише новобудови, в яких заселена менш ніж половина квартир. Скаржитися на недотримання цієї заборони громадяни можуть до міської інспекції з питань благоустрою. Разом з тим біля контрольно-пропускних пунктів на в’їздах у місто, де водіям і пасажирам автівок вимірюють температуру, наносять спеціальну дорожню розмітку та встановлюють відповідні знаки.

Працюють лише магазини, які продають продукти харчування, засоби особистої гігієни та зв’язку, аптеки, АЗС, зоокрамниці, а також точки з продажу агрохімікатів, насіння та садибного матеріалу. Роботу не припинятимуть лікарні, банки, страхові компанії та ремонтні майстерні. Проведення будь-яких масових заходів за участю понад десять людей, робота кафе і ресторанів (окрім тих, що здійснюють виключно адресну доставку замовлень), закладів культури, ТРЦ, фітнес-клубів, закладів культури тощо залишатиметься під забороною.

Івано-Франківськ

У прес-службі міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа «Судово-юридичній газеті» повідомили, що 6 квітня відбулося засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. На зустрічі заслухали про ситуацію у місті. А також прийняли деякі зміни. Останні стосуються суб’єктів господарської діяльності.

З 7 квітня знову працюють наступні суб’єкти, що здійснюють діяльність:

  • з надання ремонту комп’ютерів, побутових виробів і предметів особистого вжитку, а саме: ремонт велосипедів, ремонт та лагодження одягу, ремонт інших предметів особистого вжитку та побутових виробів.
  • з виконання будівельних робіт на відкритому просторі, робіт з нового будівництва, капітального ремонту, реконструкції, технічного переоснащення, поточного ремонту на об’єктах інфраструктури міста та робіт з благоустрою.
  • виробничі підприємства, діяльність яких не передбачає прийом відвідувачів;
  • із забезпечення належної організації перевезення працівників даних підприємств, які забезпечують життєдіяльність міста та є бюджетоутворюючими.

Також з 21 квітня відновить роботу Центр надання адміністративних послуг в місті та його територіальних підрозділах.

Зокрема, знову доступними стануть послуги:

  • оформлення та видача паспорта громадянина України;
  • оформлення та видача паспорта громадянина України у разі обміну замість пошкодженого, втраченого або викраденого;
  • вклеювання до паспорта громадянина України фотокартки при досягненні громадянином 25- і 45-річного віку;
  • видача дозволу на участь у дорожньому русі транспортних засобів, вагові або габаритні параметри яких перевищують нормативні;
  • погодження маршрутів руху транспортних засобів під час дорожнього перевезення небезпечних вантажів;
  • державна реєстрація транспортних засобів (без технічного огляду); видача (обмін) посвідчень водія (тільки видача посвідчення водія замість втраченого або викраденого);
  • державна реєстрація народження дитини;
  • надання державної допомоги при народженні дитини;
  • реєстрація місця проживання;
  • зняття з реєстрації місця проживання;
  • видача довідки про реєстрацію місця проживання;
  • видача дозволу на порушення об’єктів благоустрою.

Проте, у ЦНАПі діятимуть обмеження. Зокрема, заборонено одночасне перебування у приміщенні більше 10 осіб, які зобов’язані бути в засобах індивідуального захисту (маски, респіратори та рукавиці).

Також при вході в приміщення Центру надання адміністративних м. Івано-Франківська та його територіальних підрозділів проводитимуть температурний скринінг.

А роботу КПП на в’їзді в місто з 7 квітня вирішили скасувати. Це пов’язано із тим, що пости розміщуватимуться в області.

Як і у Києві та Дніпрі, виписувати протоколи за порушення заходів може КП «Муніципальна інспекція «Добродій».

Одеса

Прес-служба Одеської міської ради повідомляє, що у місті продовжують працювати продуктові магазини, ринки та аптеки. А от відвідувати парки, прибережні зони і спортивні майданчики заборонено.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що  суд покарав чоловіка за відсутність маски, наклавши 17 000 грн штрафу.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва