Раду просять зайнятися паліями трави

15:40, 8 апреля 2020
Депутатам пропонують ввести жорсткі санкції за спалення трави.
Раду просять зайнятися паліями трави
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Голова комітету Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування  Олег Бондаренко закликав депутатів вжити рішучих заходів із початком сезону паління трави. Про це написала його прес-служба на сторінці у Facebook.

«Проблема весняних підпалів та пожеж на цей час актуальна, як ніколи. За останню добу в Києві зафіксовано 20 пожеж, а в екосистемах Київської області – 25. Звісно, ця проблема стосується і інших міст та областей України. Зокрема, це пожежа на території Нижньодністровського національного природного парку (під Одесою), що сталася 1 квітня, внаслідок якої знищено 10 га унікальної природної екосистеми з численними птахами. Щодо ситуації в Києві, то горять торф’яники. При чому пожежі відбуваються по усьому периметру міста. Горів ліс у Чорнобильській зоні відчуження, палав сухостій і тлів торф біля Ірпеня і Бучі, з боку Троєщини і в Обухівському районі. Держлісагентство та ДСНС щоденно докладають величезних зусиль у боротьбі з лісовими пожежами», – сказано в повідомленні.

Бондаренко наголосив, що при згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук.

«Зі свого боку одним із інструментів виправлення ситуації, вважаю необхідність посилення санкцій, передбачених Кримінальним кодексом України та Кодексом України про адміністративні правопорушення. З цією метою зареєстрував законопроект № 2339 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою збереження довкілля (щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу)», – йдеться у повідомленні.

Метою розробки законопроекту є удосконалення порядку притягнення до відповідальності за забруднення атмосферного повітря, знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу, порушення вимог пожежної безпеки в лісах та самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків для того, щоб зменшити наслідки підпалів та захистити право громадян на безпечне повітря і навколишнє середовище, а також зменшити кількість пожеж, які виникають через це.

Цей законопроект передбачає:

- внесення змін до статті 241 (Забруднення повітря) Кримінального кодексу України в частині України в частині встановлення санкцій у вигляді штрафів від 30,6 тис. грн до 61, 2 тис. грн або обмеження волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на той самий строк або без такого;

- внесення змін до статті 245 (Знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу) Кримінального кодексу України в частині встановлення санкцій у вигляді штрафів від 91,8 тис. грн до 153 тис. грн або обмеження волі на строк від двох до п'яти років, або позбавлення волі на той самий строк;

 внесення змін до статті 77 (Порушення вимог пожежної безпеки в лісах) Кодексу України про адміністративні правопорушення в частині встановлення санкцій у вигляді штрафів:

- на громадян від 1530 грн до 4590 грн;

- на посадових осіб від 4590 грн до 15,39 тис. грн;

- знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем передбачає суму штрафів:

- на громадян від 4590 грн до 15,3 тис. грн;

- на посадових осіб від 10,7 тис. грн до 30,6 тис. грн;

 внесення змін до статті 77-1 (Самовільне випалювання рослинності або її залишків) передбачає суму штрафів:
- випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю і т.д. на узбіччі автомобільних доріг і залізниць, у парках, тощо у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища тягнуть за собою накладення штрафу:

- на громадян від 3060 грн до 6120 грн

- на посадових осіб – від 15,3 тис. грн до 21,42 тис. грн

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу

- на громадян від 6120 грн до 12,24 тис. грн

- на посадових осіб від 21,42 тис. грн до 30,6 тис. грн;

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала про масштабні пожежі в Чорнобилі.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Оксана Фанда
    Оксана Фанда
    суддя Господарського суду Івано-Франківської області
  • Сергій Ківалов
    Сергій Ківалов
    народний депутат України III-VIII скликань
  • Людмила Юхтенко
    Людмила Юхтенко
    суддя Одеського окружного адміністративного суду