Участь в судовому розгляді в режимі відеоконференції: чи обов’язкова онлайн-трансляція

08:30, 10 апреля 2020
Суди потребуватимуть термінового дооснащення системами зберігання інформації у зв'язку з великими обсягами відеоматеріалів, створених під час запису відеоконференцій, — керівник апарату Господарського суду Харківської області.
Участь в судовому розгляді в режимі відеоконференції: чи обов’язкова онлайн-трансляція
Олександр Поляков / facebook.com
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Згідно вимог процесуальних кодексів - ЦПК, ГПК та КАСУ, якщо всі учасники справи беруть участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції, здійснюється транслювання перебігу судового засідання в мережі Інтернет в обов’язковому порядку. На це звернув увагу у коменатрі «Судово-юридичній газеті» керівник апарату Господарського суду Харківської області Олександр Поляков.

Також він підкреслив необхідність термінового дооснащення судів системами зберігання інформації у зв'язку з великими обсягами відеоматеріалів, створених під час запису відеоконференцій.

«На виконання Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)», відповідно до пункту 10 частини першої статті 152, частини п’ятої статті 153 Закону України «Про судоустрій і статус судів», 8 квітня 2020 року наказом Голови Державної судової адміністрації України затверджено Порядок роботи з  технічними засобами відеоконференцзв’язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду. Відповідно до вказаного наказу, здійснювати  заходи щодо встановлення, адміністрування, технічного супроводження роботи програмного забезпечення відеоконференцзв’язку і відеозапису та надання методичної допомоги користувачам системи повинно Державне підприємство «Центр судових сервісів».

Для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду учасник справи подає відповідну заяву не пізніше ніж за п’ять днів до судового засідання. В заяві учасник справи обов’язково вказує назву суду; номер судової справи; дату та час судового засідання, в якому учасник бажає взяти участь в режимі відеоконференції; своє прізвище, ім’я та по-батькові; свій статус в судовій справі; електронну адресу, яка використана ним для реєстрації в системі; номер телефону для зв’язку із судом. Таку заяву необхідно надіслати також іншим учасникам справи.

Всі подальші дії як учасника справи, так і працівників суду, визначені затвердженим порядком. Також даним Порядком визначено систему відеоконференцз’язку – програмно-апаратний комплекс EasyCon.

Перевагою обраного програмного продукту є можливість авторизації за допомогою кваліфікованого електронного підпису. Очікується, що реєстрація в сервісі EasyCon за допомогою кваліфікованого електронного підпису буде доступна з 13 квітня 2020 року.

Попри те, що Порядком визначено конкретний програмний продукт, інші системи (наприклад Zoom, Skype та ін.) також могли би забезпечити виконання вимог Закону щодо підтвердження особи учасника справи шляхом передачі засобами програми відсканованих документів, підписаних кваліфікованим електронним підписом, а також шляхом візуальної ідентифікації учасника судового процесу.

Необхідно звернути увагу на деякі особливості проведення судових засідань в режимі відеоконференцз’язку. Так, згідно з п. 5 ст. 7 ЦПК України, п.6 ст. 8 ГПК України, п. 6 ст. 10 КАС України, якщо всі учасники справи беруть участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції, здійснюється транслювання перебігу судового засідання в мережі Інтернет в обов’язковому порядку. Транслювання здійснювалось за допомогою сервісу Youtube. Також можливо використовувати функціонал інших сервісів, наприклад, трансляцію в Facebook.

Впровадження новітніх технологій в судовий процес пов’язано також із додатковими вимогами щодо технічного забезпечення судів. Важливим моментом є необхідність термінового дооснащення судів системами зберігання інформації у зв'язку з великими обсягами відеоматеріалів, створених під час запису відеоконференцій.

Враховуючи попередній досвід зберігання аудиозаписів судових засідань, доречно деякий час залишати відеозапис на жорстких дисках комп’ютерів суду або на системах зберігання даних додатково до записів на оптичні носії. Таке забезпечення неможливе без додаткового фінансування судової системи, яка в цьому році і так страждає від недофінансування з бюджету», — підкреслив він.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки