Пошкодження телекомунікаційних мереж: у Раді планують посилити відповідальність

14:15, 16 апреля 2020
Умисне пошкодження або руйнування телекомунікаційної мережі карається штрафом від 17 до 51 тис. грн.
Пошкодження телекомунікаційних мереж: у Раді планують посилити відповідальність
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада сьогодні, 16 квітня, під час позачергового пленарного засідання планує розглянути законопроект № 2654 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо посилення захисту телекомунікаційних мереж)». Документом передбачається посилення відповідальності осіб за пошкодження, руйнування складових телекомунікаційної мережі.

Як зазначено у пояснювальній записці, метою розроблення проекту закону є припинення пошкодження, руйнування складових телекомунікаційних мереж, які призводять до порушення цілісності об’єктів телекомунікацій, спричинення шкоди власникам таких об’єктів, що має негативний вплив на інтереси громадян та держави.

Мета прийняття проекту закону реалізується шляхом посилення кримінальної та адміністративної відповідальності осіб за пошкодження, руйнування складових телекомунікаційної мережі.

Для цього пропонується внести відповідні зміни до статті 147 Кодексу України про адміністративні правопорушення та статті 360 Кримінального кодексу України.

Зокрема зазначається, що порушення правил охорони телекомунікаційних мереж або пошкодження телекомунікаційної мережі або технічних засобів телекомунікації чи споруд електрозв’язку, які входять до складу телекомунікаційної мережі, якщо воно не викликало припинення надання телекомунікаційних послуг, тягне за собою накладення штрафу на громадян у розмірі від 1700 грн до 3400 грн, і на посадових осіб – у розмірі від 5100 грн до 6800 грн.

У статті 360 Кримінального кодексу пропонується встановити, що умисне пошкодження або руйнування телекомунікаційної мережі або технічних засобів телекомунікації чи споруд електрозв’язку, які входять до складу телекомунікаційної мережі, якщо такі дії спричинили припинення надання телекомунікаційних послуг карається штрафом від 17 000 грн до 51 000 грн, або обмеженням волі на строк від одного до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Також зазначається, що ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або загальнонебезпечним способом, – караються позбавленням волі на строк від трьох до шести років.

Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, якщо вони завдали майнову шкоду у великих розмірах або спричинили тяжкі наслідки, – караються позбавленням волі на строк від шести до десяти років із конфіскацією майна.

Окремо зазначено, що тяжкими наслідками у цій статті вважаються дії, що спричинили припинення надання телекомунікаційних послуг на об’єкти критичної інфраструктури, заклади охорони здоров’я, правоохоронним органам, органам державної влади, частинам пожежної охорони, підрозділам Збройних Сил України, іншим стратегічно важливим об’єктам для функціонування економіки, національної безпеки держави та суспільства.

Раніше ми писали, що незабаром ВР розгляне закон, який дозволить змінювати територіальний поділ регіонів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді