Денис Малюська розповів про судову реформу та суд присяжних

12:30, 30 апреля 2020
Міністр юстиції обіцяє доопрацьований законопроект про суд присяжних протягом декількох тижнів.
Денис Малюська розповів про судову реформу та суд присяжних
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Під час он-лайн зустрічі з юридичною спільнотою Міністр юстиції Денис Малюська розповів про те, якою буде судова реформа та коли в Україні нарешті запрацює суд присяжних.

За словами Міністра сьогодні влада немає опрацьованої концепції глобальної судової реформи. Проте, розглядаються різні погляди на її проведення. Поки що можна говорити про те, що суспільство чекають точкові зміни законодавства у цій сфері. Роль Мін’юста у цих змінах полягає у забезпеченні інфраструктури судової влади. Мова йде, наприклад, про виконання судових рішень чи альтернативу державним судам.

Що буде точно зроблено, так це запроваджені механізми перевірки доброчесності членів Вищої Ради Правосуддя та удосконалені механізми перевірок Вищою Радою Правосуддя суддів у дисциплінарних провадженнях.

Законопроекти з цих питань будуть подані до парламенту вже влітку.

Крім того, Міністр обіцяє, що протягом декількох тижнів Міністерство направить в парламент оновлений проект закону про суд присяжних (попередній урядовий законопроект був відкликаний у зв’язку із відставкою Уряду).

Після широкого суспільного обговорення концепція законопроекту зазнала змін, проте основні його положення залишаться тими ж самими.

Мова йде про класичний суд присяжних у кримінальних справах.

Судовий розгляд за участю присяжних буде стосуватися тих злочинів, покарання за вчинення яких передбачає позбавлення волі на строк більше 10 років.

Розподіляться питання, які вирішуються суддями, а які присяжними. Процесуальні питання буде вирішувати професійний суддя, питання винуватості особи – присяжні. Кількість присяжних пропонується встановити на рівні 7 осіб.

Міністерство займає позицію, що бути присяжним - це обов’язок кожного громадянина, а не його право. Відбір присяжних буде проводитися випадковим способом на підставі реєстру виборців.

Для присяжних передбачаються механізми компенсації втраченої заробітної плати. Задля заощадження бюджетних коштів Міністерство пропонує встановити принцип безперервності судового процесу з тим щоб мінімізувати часові втрати присяжних.

Тому великі перерви судових засідань допускатися не будуть.

Запровадження суду присяжних одразу неможливе, що пов’язано як з фінансуванням, так і з процесом підготовки суддів та внесенням змін до КПК. Відповідно, на всю процедуру повноцінного запуску цього інститут необхідно декілька років. Орієнтовно весь процес розтягнеться на два-три роки.

Раніше альтернативні законопроекти про суд присяжних пройшли антикорупційну експертизу.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва