В законі про запобігання корупції змінять визначення членів сім’ї

15:16, 30 апреля 2020
До закону про запобігання корупції внесуть зміни: законопроект зареєстрував віце-спікер Руслан Стефанчук та депутати з різних фракцій.
В законі про запобігання корупції змінять визначення членів сім’ї
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Народні депутати від різних фракцій, включаючи віце-спікера Верховної Ради Руслана Стефанчука та ін. 30 квітня зареєстрували у Верховній Раді законопроект №3355-1 під назвою «Про внесення змін до деяких законів України щодо визначення суб’єктів, на яких поширюється дія антикорупційного законодавства».

Зазначимо, що цим законом радників Зеленського на громадських засадах виключать з антикорупційного закону як суб’єктів, помічників суддів КСУ — додадуть.

Окрім того, будуть внесені зміни до ст. 1 Закону щодо визначення «члени сім’ї».

Якщо наразі це:

а) особа, яка перебуває у шлюбі із суб’єктом, зазначеним у частині першій статті 3 цього Закону, та діти зазначеного суб’єкта до досягнення ними повноліття – незалежно від спільного проживання із суб’єктом;

б) будь-які особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки із суб’єктом, зазначеним у частині першій статті 3 цього Закону (крім осіб, взаємні права та обов’язки яких не мають характеру сімейних), у тому числі особи, які спільно проживають, але не перебувають у шлюбі.

То законопроектом пропонується:

члени сім’ї:

а) особа, яка перебуває у шлюбі із суб’єктом, зазначеним у частині першій статті 3 цього Закону – незалежно від спільного проживання із суб’єктом;

б) діти, у тому числі повнолітні, та будь-які інші особи, за умов їх спільного проживання, спільного побуту, наявності взаємних прав та обов’язків із суб’єктом, зазначеним у частині першій статті 3 цього Закону (крім осіб, взаємні права та обов’язки яких не мають характеру сімейних), у тому числі особи, які спільно проживають, але не перебувають у шлюбі;

«Окремої уваги заслуговує також і вирішення питання щодо необхідності віднесення до членів сім’ї суб’єкта декларування неповнолітніх дітей, які спільно не проживають разом із суб’єктом декларування. З огляду на те, що високий відсоток такого факту непроживання пов’язаний саме із розірвання  шлюбу між подружжям та, як результат, практичною неможливість отримати своєчасні та достовірні відомості, необхідні для заповнення декларації, пропонується поширити обов’язок декларування відомостей щодо неповнолітніх дітей лише у випадку, коли вони спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки із суб’єктом декларування», — зазначають автори в пояснювальній записці.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України