Заступник міністра розповіла, чому людей з СІЗО доставляли в суди без масок та чи змінять порядок ув’язнення

13:54, 1 мая 2020
Ми на суд їдемо хоч в масках: заступник міністра юстиції розповіла, чи є гроші для захисту СІЗО від коронавірусу і чому в суди возили ув’язнених без масок.
Заступник міністра розповіла, чому людей з СІЗО доставляли в суди без масок та чи змінять порядок ув’язнення
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Мін’юст підготував законопроект, який стосується попереднього ув’язнення у період карантину: щоб суди у виключних випадках застосовували ув’язнення. Про це повідомила профільний заступник міністра юстиції Олена Висоцька.

Нагадаємо, 1 квітня «Судово-юридична газета» першою повідомила про проблеми, які можуть виникнути в СІЗО через коронавірус. Зокрема, тоді слідчі судді районних судів Києва розповіли «Судово-юридичній газеті» про можливий спалах коронавіруса COVID-19 в Лук'янівському СІЗО столиці.

З урахуванням ситуації, що склалася, судді були поставлені в складне становище, оскільки не зовсім зрозуміло, як реагувати на такий стан справ з урахуванням незадовільного медичного забезпечення в СІЗО.

Наше видання звернулося за відповідним коментарем до міністра юстиції України Дениса Малюськи стосовно питання, чи відповідає це дійсності та які заходи планується вживати. На дане питання Денис Малюська тоді відповів наступне:

«Немає коронавірусу у сізо, ну а точніше то якщо і є, то невиявлений і непомітний. про заходи можна почитати онлайн на фб мінюсту це висвітлювали багато».

Згодом ми інформували, що відбувається за стінами Лук'янівського СІЗО на карантині. 

На днях в інтерв’ю Слідство.інфо заступниця міністра юстиції Олена Висоцька розповіла, чому в суди возили людей без масок.

«Кожен день у СІЗО прибувають нові люди, кожен день СІЗО виїжджає на судові засідання і контактує з адвокатами, охороною,  родичами, з судом.

І все це відбувалося місяць без засобів індивідуального захисту, бо масок в нас не було. Їх просто не було фізично в наших установах. 

Ми просили переносити засідання або провести їх в режимі відеоконференції. Кількість виїздів зменшилася, але вона все одно катастрофічно велика. Удень 500-600 виїздів відбувається. Зараз завдяки донорським організаціям, місцевій владі, благодійникам, у нас є засоби індивідуального захисту, і ми на суд їдемо хоч в масках. Але це все одно контакт і  контакт дуже близький. Це ж ув’язнений і охорона — їх не можна розвести по кімнатах. Вони йдуть по коридору пліч-о-пліч. Також після виїзду з СІЗО у судове засідання у нас нема камери, у яку ми окремо посадимо цю особу, яка виїжджала. А це було би правильно.

У наших законопроектах також є такий, який стосується попереднього ув’язнення: на момент карантину, щоб суди у виключних випадках застосовували ув’язнення. Якщо це – не насильницький злочин, якщо його не потрібно ізолювати від оточення, він може бути під домашнім арештом», - зазначила вона.

Окрім того, на питання щодо відповідальності міської адміністрації стосовно підготовки до спалаху Олена Висоцька зазначила, що ДКВС «звертався до адміністрації — вони теж, напевно, в обмежених ресурсах, і в них є цивільне населення, яке в пріоритеті. Я не думаю, це тому що вони не хочуть нам допомагати, об’єктивно». 

Наразі ж Офіс Генерального прокурора повідомив, що до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам (ст. 325 КК України), що були виявлені під час моніторингового візиту до Київського слідчого ізолятора.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини звернулася до Офісу Генпрокурора і вказала на ймовірні порушення карантинних заходів, що можуть спричинити загрозу поширення COVID-19 у Київському СІЗО.

«В Київському СІЗО утримується понад 2,4 тис ув’язнених та щоденно працює понад 420 осіб персоналу. Розповсюдження інфекції в умовах ізоляції матиме тяжкі наслідки», - повідомили в Офісі Генпрокурора.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська