Кандидати на посади суддів закликають Президента та Верховну Раду не втратити шанс для подолання кадрового голоду в судах

13:24, 6 мая 2020
Строки їх перебування в резерві поступово спливають.
Кандидати на посади суддів закликають Президента та Верховну Раду не втратити шанс для подолання кадрового голоду в судах
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Кандидати на посади суддів звернулися до Президента Володимира Зеленського та голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова із закликом не втратити шанс для заповнення вакантних посад суддів в судах першої інстанції. Як зазначають автори звернення, строки перебування кандидатів на посади суддів в резерві поступово спливають, а нових конкурсів на вакантні посади в судах першої інстанції різної спеціалізації поки що не передбачається. До того ж, невідомо коли запрацює новий склад Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Це означає, що сотні резервістів взагалі можуть не дочекатися призначення на посаду судді.

При подальшому погіршенні становища кандидатів на посади суддів, як зазначають резервісти, зупинення дії результатів кваліфікаційного іспиту кандидатів на посаду судді, яких було зараховано до резерву на заміщення вакантних посад суддів місцевих судів, на строк припинення повноважень членів ВККСУ, не лише захистить права резервістів, а й виправдає витрачені кошти державного бюджету на підготовку кандидатів у судді. А судова система потребуватиме значно меншої кількості нових кадрів, які готуються, як показує практика, не один рік.

«Судово-юридична газета» нижче наводить текст звернення

Президентові України Зеленському В. О.

Голові Верховної Ради України Разумкову Д.О.

[email protected]

Голові комітету Верховної Ради України

 з питань правової політики Костіну А.Є.

 k_prav_pol@rada.gov.ua

Кандидатів на посади суддів місцевих судів

[email protected]

 

Рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (далі — ВККСУ) від 3 квітня 2017 року № 28/зп-17 оголошено добір кандидатів на посаду судді місцевого суду.

За результатами складених кваліфікаційних іспитів ВККСУ ухвалені рішення, якими: 19 квітня 2019 року затверджено рейтинг на посаду судді місцевого загального суду,  14 травня 2019 року – рейтинг на посаду судді місцевого господарського, 15 травня 2019 року - рейтинг кандидатів на посаду судді адміністративного суду та зараховано кандидатів до резерву на заміщення вакантних посад суддів місцевих судів у межах процедури добору кандидатів на посаду судді місцевого суду, оголошеного рішенням ВККСУ від 3 квітня 2017 року № 28/зп-17.

Відповідно до частини 6 статті 78 Закону України “Про судоустрій та статус суддів” результати кваліфікаційного іспиту дійсні протягом трьох років з дня складення іспиту.

А тому перебування  у резерві завершиться:

  • 20 квітня 2022 року - для кандидатів, які перебувають у резерві на заміщення вакантних

посад суддів місцевого загального суду;

  • 15 травня 2022 року – для кандидатів, які перебувають у резерві на заміщення вакантних

посад суддів місцевого господарського суду;

  • 16 травня 2022 року – для кандидатів, які перебувають у резерві на заміщення вакантних

посад суддів місцевого адміністративного суду.

Так, відповідно до інформації, розміщеної на сайті ВККСУ, резерв на заміщення вакантних посад суддів місцевого загального суду складає 656 осіб, резерв на заміщення вакантних посад суддів місцевого господарського суду – 272 особи, резерв на заміщення вакантних посад суддів місцевого адміністративного суду – 328 осіб.

Одночасно частина кандидатів, окрім перебування в резерві на заміщення вакантних посад суддів місцевих загальних судів, перебуває також і в резерві на заміщення вакантних посад суддів місцевих господарських та адміністративних судів.

27 квітня 2020 року Вища рада правосуддя (далі – ВРП) розпочала розгляд рекомендацій 467 осіб для внесення Президентові України подань про призначення суддів місцевих загальних судів з числа осіб зарахованих 19 квітня 2019 року до резерву на заміщення вакантних посад суддів місцевого загального суду, 33 з яких також зараховано до резервів на заміщення вакантних посад суддів місцевого господарського та місцевого адміністративного судів.

Таким чином, після розгляду ВРП рекомендацій, в резерві на заміщення вакантних посад суддів місцевих судів орієнтовно залишиться 189 осіб на заміщення вакантних посад суддів місцевого загального суду, 272 особи на заміщення вакантних посад суддів місцевого господарського суду та 382 особи на заміщення вакантних посад суддів місцевого адміністративного суду.

16 жовтня 2019 року прийнято Закон України № 193-IX “Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування”, пунктами 1, 2 розділу ІІ якого визначено, що з дня набрання чинності цим Законом повноваження членів ВККСУ припиняються. ВККСУ протягом двох місяців з дня формування її нового складу завершує процедуру добору кандидатів на посаду судді місцевого суду, оголошеного рішенням ВККСУ від 3 квітня 2017 року № 28/зп-17. Інші процедури, які були розпочаті ВККСУ відповідно до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" до набрання чинності цим Законом, продовжуються новим складом ВККСУ, утвореної відповідно до цього Закону.

Отже, з 7 листопада 2019 року припинено повноваження членів ВККСУ, як наслідок, це зумовило зупинення процесу добору та призначення суддів.

У своєму інтерв’ю виданню «Главком» 27.04.2020 заступник голови ВРП О. Маловацький зазначив, що в резерві є ще приблизно 800 кандидатів, яких можна було б призначити на посади суддів, але без ВККСУ, діяльність якої припинено, ВРП не може цього зробити вже пів року. Кожного дня ВРП отримує інформацію з судів про припинення роботи або про надзвичайне навантаження на суддів. У десяти судах взагалі не здійснюється правосуддя.

11 березня 2020 року Конституційний Суд України ухвалив рішення № 4-р/2020, яким визнав закон 193-ІХ неконституційним, а тому законодавець має внести зміни до зазначеного закону та привести його положення у відповідність до рішення Конституційного Суду України. Без відповідного закону запустити роботу ВККСУ не можливо. ВРП ведуться консультації з Верховною Радою України, офісом Президента України, Національною школою суддів України та Радою суддів України для того, щоб пришвидшити розв’язання цієї проблеми – запустити роботу ВККСУ і розблокувати процес призначення суддів. Однак, на думку О. Маловацького, до вересня цього року ВККСУ не запрацює.

За цих обставин кандидати, які пройшли прозору процедуру добору за європейськими стандартами та склали кваліфікаційний іспит, мають об’єктивне занепокоєння, що у зв’язку із припиненням виконання повноважень членами ВККСУ на невизначений строк, вони будуть  позбавлені можливості прийняти участь у конкурсах на заміщення вакантних посад суддів у період дії строків перебування їх у резерві та бути призначеними на посаду судді.

Вважаємо, що без змін до законодавства та відновлення роботи ВККСУ вирішити проблему реалізації цільового призначення резерву на заміщення вакантних посад суддів місцевих судів і, як наслідок, вирішення питання дефіциту кадрів у судах неможливо.

Звертаємо увагу, що частиною 1 статті 90 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» закріплено постійний характер функціонування ВККСУ, відповідно до якої Комісія є постійно діючим органом у системі судоустрою України. Тобто, особливість статусу ВККСУ та характер її повноважень виключають можливість виникнення випадків перерви у роботі цього органу і особи, які перебувають в резерві на зайняття вакантних посад, мають правомірні очікування щодо реалізації свого права на проходження процедур, необхідних для зайняття посади судді.

На сьогоднішній день склалась кричуща ситуація в належному функціонуванні судової гілки влади через кадровий голод і це ні для кого не новина. Дане питання є першим у списку  обговорень будь-яких нарад, зустрічей, засідань, де приймають участь представники суддівської спільноти, ВРП, Ради суддів України, Державної судової адміністрації України та ін. Зокрема, звертається велика увага на дотримання верховенства права при здійсненні правосуддя з рекомендаціями вжити заходів щодо прискорення комплектування вакантних посад суддів у судах, як це, наприклад, відображено у доповіді Уповноваженого Верховної ради України з прав людини за 2019 рік.

За інформацією, отриманою у листопаді 2019 р. на запит Уповноваженого ВРУ з прав людини від ВККСУ, станом на 1 листопада 2019 року 249 загальних місцевих судів мають від 25 до 49% вакантних посад суддів, а 135 загальних місцевих судів – від 50 до 75%. Окрім того, у 6 районних судах різних областей України всі наявні за штатом посади суддів є вакантними, тобто фактично правосуддя не здійснюється. При цьому навантаження на суддів, які фактично здійснюють правосуддя у судах, в яких наявна значна кількість вакантних посад суддів, є надто великим, що призводить до затягування строків розгляду справ з незалежних від них причин. Про ситуацію, що склалася, було поінформовано ВРП з метою прискорення комплектування вакантних посад та забезпечення права кожного на розгляд справи судом упродовж розумного строку.

Під час з’ясування Уповноваженим ВРУ з прав людини причин тривалості судових проваджень у судах загальної юрисдикції, встановлено, що однією із причин є саме некомплект суддів та значне навантаження.

Проблему нестачі суддів в Україні було обговорено також і на робочій нараді керівництва Верховного Суду із головами апеляційних та касаційних судів, яка відбулася 27 лютого 2020 року за участі голови Вищої ради правосуддя, голови Ради суддів України і голови Державної судової адміністрації.

     Голова Верховного Суду В. Данішевська на вказаній нараді зазначила, що сьогодні правосуддя не здійснюється в 13 судах, а жодного служителя Феміди немає у 8 установах. Зокрема, загальні місцеві суди укомплектовано суддями, які мають повноваження, на 65% від штатної чисельності; адміністративні — на 75%, господарські — на 74%, а третина суддівського корпусу першої інстанції взагалі відсутня. Крім того, зазначено, що нині не працює ВККСУ, а тому неможливо провести нові конкурси. Очільниця Верховного Суду звернула увагу, що є надія, що незабаром почнуть працювати понад 450 нових суддів, що має дещо покращити ситуацію з кадровим голодом у судах.

Головою Вищої ради правосуддя А. Овсієнком зроблено акцент на тому, що сьогодні понад 2000 вакансій суддів є незаповненими, нові кадри не приходять, а ті, що є, звільняються.

За словами В. Данішевської середнє навантаження на одного суддю просто вражає, відбувається зростання кількості звернень громадян до суду, нестача суддів із повноваженнями призводять до надмірного навантаження на суддів, що в свою чергу впливає на якість здійснення правосуддя. Отже, 450 нових суддів зможуть заповнити лише четверту частину від необхідної кількості вакантних посад, що не виправить ситуацію з кадровим голодом у повній мірі.

Ураховуючи, що значна кількість вакантних посад або взагалі відсутність суддів у судах призводить до порушення конституційного права кожного на судовий захист, є очевидним, що виправлення такої ситуації прямо залежить від реалізації права осіб, зарахованих до резерву на заміщення вакантних посад суддів місцевих судів, на доступ до професії і таке право може бути захищене шляхом зупинення перебігу строків дії результатів кваліфікаційного іспиту кандидатів на посаду судді, яких було зараховано до резерву на заміщення вакантних посад суддів місцевих судів, на період припинення повноважень членів ВККСУ.

7 квітня 2020 року під час онлайн зустрічі із Асоціацією правників України, головою Комітету ВРУ з питань правової політики А. Костіним зазначено, що формування ВККСУ є найактуальнішим питанням, над яким наразі працюють, відповідний законопроєкт буде внесено на розгляд орієнтовно протягом місяця. Крім того, за інформацією засобів масової інформації А. Костіним під час відповідних інтерв’ю також повідомлялось про підготовку законопроеєту для відновлення роботи ВККСУ.

 Зупинення дії результатів кваліфікаційного іспиту кандидатів на посаду судді, яких було зараховано до резерву на заміщення вакантних посад суддів місцевих судів, на строк припинення повноважень членів ВККСУ, не лише захистить права резервістів, а й виправдає витрачені кошти державного бюджету на підготовку кандидатів  у судді, а судова система потребуватиме значно меншої кількості нових кадрів, які готуються, як показує практика, не один рік, що також заощадить бюджетні кошти.

Держава не може допустити втрату якісно підготовлених для судової системи кадрів, особливо зважаючи на те, що одним із пріоритетів реформування судової влади є подолання проблеми дефіциту кадрів суддів. Кандидати на посаду судді, які склали усі кваліфікаційні іспити та були зараховані до резерву, повинні реалізувати своє право стати суддею.

З урахуванням викладеного, просимо вас, як суб’єктів законодавчої ініціативи, під час підготовки законопроєкту щодо розблокування діяльності ВККСУ ініціювати внесення відповідних доповнень до Закону України «Про судоустрій та статус суддів», доповнивши розділ ХІІ “Прикінцеві та перехідні положення” Закону новим пунктом 29-1 такого змісту:

“291. З дня припинення повноважень членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України відповідно до пункту 2 розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування" (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2019, № 50, ст. 354) зупинити перебіг строку дії результатів кваліфікаційного іспиту кандидатів на посаду судді, яких було зараховано до резерву на заміщення вакантних посад суддів місцевих судів.

З дня прийняття рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, утвореної відповідно до цього Закону, перебіг строку, який зупинявся відповідно до цього пункту, продовжується з урахуванням часу, що минув до такого зупинення.”.

Дякуємо за Вашу підтримку та розуміння.

04.05.2020 р.

З повагою, кандидати на посади суддів місцевих судів.

Нагадаємо, що раніше «Судово-юридична газета» писала про те, що за підсумками 2019 року Вища рада правосуддя констатувала критичний стан з наповненістю вакансій в судах.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді