В МОН хочуть зміни профстандартів для вчителів

17:05, 7 мая 2020
Метою професійного стандарту є опис основних функцій педагога.
В МОН хочуть зміни профстандартів для вчителів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На офіційному сайті Міністерства освіти і науки України з’явився проект профстандарту за професіями «Вчитель початкових класів закладів загальної середньої освіти (ЗЗСО)», «вчитель ЗЗСО».

Автори зазначають, що Професійним стандартом встановлюються єдині вимоги до вчителів закладів загальної середньої освіти всіх рівнів відповідно до кваліфікаційної категорії. Метою професійного стандарту є опис основних педагогічних функцій, встановлення єдиних вимог до загальних та фахових компетентностей вчителів закладів загальної середньої освіти, їх допуску до роботи та умов праці.

Особливістю професійного стандарту є опис професійних компетентностей педагогічних працівників відповідно до кваліфікаційних категорій: спеціаліст, ІІ категорія, І категорія, вища категорія. Це дозволить вчителям визначати критерії самооцінювання, а також оцінити готовність вчителя до професійної діяльності у рамках певної кваліфікаційної категорії, проходження атестації та сертифікації.

Новації

Умовами допуску до професії, згідно документу, є:

Вільне володіння державною мовою (для громадян України) або володіння державною мовою в обсязі, достатньому для спілкування (для іноземців та осіб без громадянства).

Моральні якості, які дозволяють виконувати професійні обов’язки (відповідно до Закону України «Про освіту»).

Фізичний і психічний стан здоров’я дозволяє виконувати професійні обов’язки (необхідні щорічні медичні огляди).

Необхідне попереднє проходження інструктажів, навчання та перевірки знань з питань охорони праці  та безпеки життєдіяльності.

Документи, що підтверджують професійну та освітню кваліфікацію, її віднесення до рівня Національної рамки кваліфікацій (НРК)

Диплом молодшого бакалавра (молодшого спеціаліста) (6 рівень НРК).

Диплом бакалавра (7 рівень НРК).

Диплом магістра (спеціаліста) (8 рівень НРК).

Атестаційний лист, сертифікат про проходження добровільної сертифікації педагогічних працівників, інші документи, що підтверджують володіння компетенціями, необхідними для виконання трудових функцій.

Законодавством передбачено обов'язкове щорічне підвищення кваліфікації та проведення атестації не рідше ніж один раз на 5 років, за результатами якої визначається відповідність педагогічного працівника займаній посаді, присвоюються кваліфікаційні категорії, педагогічні звання.

Професійний розвиток педагогічного працівника передбачає оволодіння професійними компетентностями відповідно до кваліфікаційних категорій (спеціаліст вищої категорії, спеціаліст першої категорії, спеціаліст другої категорії, спеціаліст).

Окремо передбачається внесення змін до педагогічних звань Переліку кваліфікаційних категорій і педагогічних звань педагогічних працівників, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 грудня 2015 р. № 1109 «Про затвердження переліку кваліфікаційних категорій і педагогічних звань педагогічних працівників та порядку їх присвоєння» пропонується внести такі зміни:

1) позицію «Викладач-методист» виключити;

2) доповнити такими позиціями:

«Викладач - експерт

Викладач - інноватор

Викладач – наставник»

Пропонується, аби зміни набрали чинності з 1 вересня 2021 року.

Для чого потрібні ці зміни

Автори не наводять чіткої позиції навіщо потрібні ці зміни, як вони вплинуть на якість викладання у школах і на рівень забезпечення педагогів. У питанні зміни кваліфікаційних категорій зазначається, що це має  посилити мотивацію педагогічних працівників до професійної діяльності, сприяти визнанню їх персональних здобутків, поширенню кращої практики та стимулюванню до розширення сфери професійних інтересів. Також зазначається, що нові стандарти розроблені за участі вчителів та керівників закладів загальної середньої освіти, науково-педагогічних працівників, науковців, громадських організацій, за підтримки міжнародних експертів. Очевидно йде мова про грантові організації, а зважаючи на те, що «Нова українська школа» базується на фінському досвіді, очевидно такі новації мають наблизити нашу систему загальної освіти до цієї скандинавської у питанні профстандарту.

При цьому самі педагоги у коментарі «Судово-юридичній газеті» зізналися, що не розуміють суті цих новацій. Також педагоги обурюються, що новації, цитата: «змінюються кожного тижня, а результату нема».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Катерина Танцюра
    Катерина Танцюра
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Вікторія Джарти
    Вікторія Джарти
    суддя Господарського суду міста Києва
  • Віталій Батрак
    Віталій Батрак
    суддя Херсонського апеляційного суду
  • Кирило Гарник
    Кирило Гарник
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва