Депутатам пропонують дозволити місцевим громадам здійснювати замовлення на навчання спеціалістів

14:12, 15 мая 2020
Метою законопроекту є забезпечення права особи на здобуття фахової передвищої освіти у закладах професійної освіти.
Депутатам пропонують дозволити місцевим громадам здійснювати замовлення на навчання спеціалістів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На офіційному сайті Верховної Ради з’явився текст законопроекту «Про внесення змін до статей 89, 90 Бюджетного кодексу України (щодо фінансування фахової передвищої освіти у закладах професійної (професійно-технічної) освіти)». Авторами законопроекту є група народних депутатів від фракцій «Слуга народу» та «Голос» серед яких: Інна Совсун, Ольга Коваль та Сергій Бабак. Метою прийняття законопроекту є забезпечення права особи на здобуття фахової передвищої освіти у закладах професійної (професійно-технічної) освіти безоплатно на умовах регіонального замовлення.

Що пропонується

Депутати пропонують внести зміни до Бюджетного кодексу України: до підпункту «в» пункту 2 частини першої статті 89 та підпункту «б-1» пункту 2 частини першої статті 90 щодо здійснення видатків з місцевих бюджетів на підготовку фахових молодших бакалаврів у закладах професійної (професійно-технічної) освіти на умовах регіонального замовлення.

Обставини

У закладах професійної освіти підготовка кваліфікованих робітників та молодших спеціалістів здійснюється у межах обсягів державного та/або регіонального замовлення за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів.

Відповідно до підпункту пункту 2 частини першої статті 89 Бюджетного Кодексу України з бюджетів міст обласного значення - обласних центрів та бюджетів об’єднаних територіальних громад, у складі яких є місто обласного значення - обласний центр, здійснюються видатки на професійну (професійно-технічну) освіту (на оплату послуг з підготовки кадрів на умовах регіонального замовлення у закладах 

професійної (професійно-технічної) освіти та інших закладах освіти державної та/або комунальної власності, які розташовані на території зазначених міст).

Відповідно до підпункту б пункту 2 частини першої статті 90 Бюджетного Кодексу України з обласних бюджетів здійснюються видатки на професійну (професійно-технічну) освіту (на оплату послуг з підготовки кадрів на умовах регіонального замовлення у закладах професійної (професійно-технічної) освіти та інших закладах освіти державної та/або комунальної власності (крім закладів, визначених у підпункті е пункту 2 частини першої статті 89 цього Кодексу).

Згідно з підпунктом 16 пункту 3 Розділу XІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про освіту» освітня діяльність за освітньо-кваліфікаційним рівнем молодшого спеціаліста, що започаткована до набрання чинності цим Законом, продовжується у межах строку навчання за відповідною програмою з видачею диплома молодшого спеціаліста. Останній прийом на здобуття вищої освіти за освітньо-кваліфікаційним рівнем молодшого спеціаліста проводиться у 2019 році.

Особи, які розпочали навчання за програмою підготовки молодшого спеціаліста до 2019 року включно, у разі успішного завершення навчання отримують диплом молодшого спеціаліста, який прирівнюється до диплома молодшого бакалавра.

До прийняття Закону України «Про фахову передвищу освіту» державне та/або регіональне замовлення «молодших спеціалістів» як до вищих навчальних закладів І-ІІ рівня акредитації (сьогодні – заклади фахової передвизої освіти), так і до закладів професійної (професійно-технічної) освіти.

Відповідно до частини другої статті 7 Закону України «Про фахову передвищу освіту» фаховий молодший бакалавр – це освітньо-професійний ступінь, що здобувається на рівні фахової передвищої освіти і присуджується закладом освіти у результаті успішного виконання здобувачем фахової передвищої освіти освітньо-професійної програми.

Згідно з пунктом 4 статті 15 Закону України «Про освіту» заклади професійної (професійно-технічної) освіти мають право здійснювати за відповідними стандартами підготовку на рівні фахової передвищої освіти.

Проте окремими змінами до Бюджетного кодексу та прийняттям Законом «Про фахову передвищу освіту» обмежено право здобувачів закладів професійної (професійно-технічної) освіти на навчання за рахунок коштів регіонального замовлення на рівні фахової передвищої освіти.

Відповідно до підпункту «в» пункту 2 частини першої статті 89 Бюджетного Кодексу України до видатків, що здійснюються з бюджетів міст обласного значення, районних бюджетів, бюджетів об’єднаних територіальних громад належать видатки на фахову передвищу освіту (на оплату послуг з підготовки фахівців на умовах регіонального замовлення у закладах фахової передвищої освіти комунальної власності, засновником яких є міська, районна, сільська або селищна рада).

Згідно з підпунктом «б-1» пункту 2 частини першої статті 90 Бюджетного Кодексу України з обласних бюджетів здійснюються видатки на фахову передвищу освіту (на оплату послуг з підготовки фахівців на умовах державного та/або регіонального замовлення у закладах фахової передвищої освіти державної та/або комунальної власності).

Таким чином, здійснення видатків з місцевих бюджетів на підготовку фахових молодших бакалаврів у закладах професійної (професійно-технічної) освіти на умовах регіонального замовлення на сьогодні є неможливим і неунормованим.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що депутати підтримали проект Закону №2386 «Про заходи, спрямовані на погашення заборгованості, що утворилася на оптовому ринку електричної енергії» у першому читанні. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Андрій Задорожний
    Андрій Задорожний
    голова комітету ВР з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України, національних меншин і міжнаціональних відносин
  • Євгеній Сидоров
    Євгеній Сидоров
    суддя Шевченківського районного суду міста Києва