Керівник апарату ВАКС прокоментував пропозиції змін до Закону про Вищий антикорупційний суд

16:30, 4 июня 2020
Богдан Крикливенко розповів, навіщо ВАКС необхідно нове приміщення та чому важливо продовжити повноваження слідчих суддів.
Керівник апарату ВАКС прокоментував пропозиції змін до Закону про Вищий антикорупційний суд
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада на пленарному засіданні 02.06.2020 року ухвалила в першому читанні за основу із скороченим строком підготовки законопроекти № 3348  (про внесення змін до Закону України "Про Вищий антикорупційний суд" щодо забезпечення суду приміщенням та інших питань роботи суду) та № 3350  (про внесення змін до Закону України "Про реструктуризацію заборгованості державного підприємства "Антонов" щодо уточнення деяких питань реструктуризації заборгованості з метою створення передумов для забезпечення Вищого антикорупційного суду приміщенням").

Законопроекти з’явилися у зв’язку з тим, що у процесі облаштування вказаних приміщень було встановлено, що будівлі не відповідають національним та міжнародним стандартам належного розміщення суду, зокрема площа будівель не дозволяє облаштувати необхідну кількість залів судових засідань, приміщення потребують переобладнання для забезпечення безпеки всіх учасників процесу, не відповідають вимогам протипожежної безпеки. Вказане має наслідком неможливість забезпечення належної швидкості розгляду справ. Водночас суд не може здійснювати капітальний ремонт вищевказаних приміщень, оскільки вони перебувають у тимчасовому користуванні.

Окрім того, Вищий антикорупційний суд тимчасово розміщений у трьох будівлях, і їх територіальна віддаленість серйозно перешкоджає оперативному вирішенню завдань, покладених на ВАКС.

Також з метою забезпечення єдиного підходу до стандартів діяльності суддів пропонується встановити однакові строки здійснення повноважень слідчими суддями ВАКС та суддями місцевих судів, а саме – протягом трьох років.

Наразі Закон України «Про Вищий антикорупційний суд» містить обмеження щодо можливості обрання слідчих суддів лише на один рік без права бути слідчим суддею два роки поспіль.

Зміни до Закону «Про Вищий антикорупційний суд» прокоментував в ефірі «Громадського радіо» керівник апарату ВАКС  Богдан Крикливенко.

За його словами, Вищий антикорупційний суд здійснює правосуддя з вересня минулого року. Так склалось, що ще з 2018 року, моменту створення, суд не був забезпечений приміщенням. На сьогодні ВАКС розташований в трьох приміщеннях, які знаходяться у користуванні за тимчасовим договором. Тому є ризики, що робота цієї державної інституції може зупинитися з вини третіх осіб, оскільки у суда більше немає місць для зберігання матеріалів справ, провення судових засідань тощо.

Вищий антикорупційний суд перебуває у підвішеному стані — не маючи приміщення, ми мусимо постійно ходити і просити пролонгувати договір, щоб нас не виселяли.

Є певна прогалина в законодавстві. Законодавство потребує корегування в частині визначення права спеціалізованими судами управляти об’єктами державної власності. Законодавством не передбачено право державного органу управляти об’єктами державної власності. Тому Вищим антикорупційним судом спільно з народними депутатами були опрацьовані законопроекти, які парламент підтримав у першому читанні за основу. Один законопроект дозволяє ВАКС отримати право управляти об’єктами державної власності, а в іншому йдеться вже про конкретне приміщення, це одна із трьох будівель, в якому знаходиться суд. Йдеться про приміщення, яке ДП «Антонов» отримало від збанкрутілого банку.

Богдан Крикливенко також розповів, навіщо продовжувати строки здійснення повноважень слідчим суддям ВАКС. За його словами, за рік існування суду на розгляд 9 слідчих суддів надійшло майже 10 000 процесуальних документів. Повноваження всіх дев’яти слідчих суддів закінчуються 5 вересня 2020 року. Ці слідчі судді в один день повинні припинити розглядати свої провадження на стадії досудового розслідування. Їх повинні замінити 9 інших суддів, які мають велику кількість справ, що розглядаються по суті. Але розгляд цих справ може припинитися через велике навантаження. Саме тому ВАКС закликає Раду передбачити механізм вирішення проблеми, закладений в законопроекті.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що КАС відмовився стягувати заборгованість із заробітної плати на користь колишнього працівника суду.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва